Вплив якірців сланких (Tribulus terrestris) на морфофункціональний стан печінки і нирок щурів, які отримували раціон із надлишком жиру - Бабенко, Н. С.; Babenko, N. S. (Одеський ДАУ, 2024)
Якірці сланкі (T. terrestris) на тлі високожирового раціону вплинули на морфофункціональний стан нирок лабораторних щурів, викликавши зміну маси органу та рівня креатиніну в крові. Проте, цей влив залежав від дози, так за низької концентрації (0,5%) якірців сланких достовірно підвищилася абсолютна маса нирок і знизився рівень креатиніну, тоді як за високої концентрації (2%) – зменшилася абсолютна маса і зріс рівень креатиніну крові. Якірці сланкі (0,5%) викликали у щурів достовірне підвищення абсолютної маси печінки, проте не вплинули на її функціональний стан, оскільки не відбулося достовірних змін біохімічних показників крові (загальний білок, сечовина, білірубін). Yakirtsi slanki (T. terrestris) na tli vysokozhyrovoho ratsionu vplynuly na morfofunktsionalnyi stan nyrok laboratornykh shchuriv, vyklykavshy zminu masy orhanu ta rivnia kreatyninu v krovi. Prote, tsei vlyv zalezhav vid dozy, tak za nyzkoi kontsentratsii (0,5%) yakirtsiv slankykh dostovirno pidvyshchylasia absoliutna masa nyrok i znyzyvsia riven kreatyninu, todi yak za vysokoi kontsentratsii (2%) – zmenshylasia absoliutna masa i zris riven kreatyninu krovi. Yakirtsi slanki (0,5%) vyklykaly u shchuriv dostovirne pidvyshchennia absoliutnoi masy pechinky, prote ne vplynuly na yii funktsionalnyi stan, oskilky ne vidbulosia dostovirnykh zmin biokhimichnykh pokaznykiv krovi (zahalnyi bilok, sechovyna, bilirubin).
Vplyv yakirtsiv slankykh (Tribulus terrestris) na morfofunktsionalnyi stan pechinky i nyrok shchuriv, yaki otrymuvaly ratsion iz nadlyshkom zhyru
Keywords: якірці сланкі; Tribulus terrestris; морфофункціональний стан печінки і нирок; morfofunktsionalnyi stan pechinky i nyrok; лікарські рослини; likarski roslyny