Зміни стану неспецифічної резистентності та метаболічного профілю поросят за дії кормової добавки з торфу - Єфімов, Валентин Геннадійович; Efimov, V.; Efimov, Valentyn; Efimov, V. G.; Yefimov, V.; Yefimov, Valentyn; Yefimov, V. G.; Yefimov, V. H.; Iefimov, V. G.; Jefimov, V. H.; Jefimov, V. G.; Jefimov, V.; et al. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 2023)
Відлучення поросят супроводжується зниженням рівню природної резистентності і підвищенням захворюваності та смертності. Тому пошук коригуючих добавок є актуальним. Встановлено, що збагачений мікроелементами та попередньо термічно оброблений торф доцільно використовувати у якості кормової добавки у підсисний та ранній післявідлучний період вирощування поросят. Це забезпечує покращення ранньої постнатальної адаптації, сприяє ранньому приученню до поїдання твердих кормів та підвищує резистентність та продуктивність. The weaning of piglets is accompanied by a decrease in the level of natural resistance and an increase in morbidity and mortality. Therefore, the search for corrective supplements is relevant. It has been established that it is advisable to use peat enriched with microelements and previously thermally treated as a feed additive in the post-weaning and early post-weaning period of raising piglets. This improves early postnatal adaptation, promotes early habituation to eating solid foods and increases resistance and performance.
Changes in the state of non-specific resistance and the metabolic profile of piglets under the influence of peat feed additive
Єфімов Валентин Геннадійович https://orcid.org/0000-0002-4286-8567
Keywords: добавка з торфу; peat supplement; поросята; piglets; відлучення; weaning; неспецифічна резистентність; non-specific resistance; клітинний імунітет; cellular immunity; біохімічні дослідження; biochemical investigation