Оптимізація обліку та контролю розрахунків із заробітної плати в бюджетних установах - Губарик, Ольга Миколаївна; Hubaryk, Olga; Макашова, Єлизавета; Makashova, Yelizaveta; Власенко, Ірина; Vlasenko, Irina (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій. м. Чернігів, 2024)
Авторами статті проаналізовано особливості обліку заробітної плати, виділена специфіка автоматизо-ваного обліку, наведені переваги застосування інноваційних програмних продуктів. Сучасний стан економіч¬ної системи в Україні вимагає здійснення ефективної організації обліку і контроль за нарахуванням та утри¬манням із заробітної плати у процесі фінансового та адміністративного управління ресурсами у державних установах. Особливість обліку в бюджетних установах, полягає у прозорості використання бюджетних коштів, шляхом отримання бюджетних асигнувань та забезпечення функції справедливості, прозорості в оплаті праці. Стрімкі зміни у поточному законодавстві, ускладнений політичний стан, занепад економіки на макро та мікро рівні, обумовлює актуальність питань стосовно удосконалення організації обліку розрахун¬ків із заробітної плати. Оптимізація організації обліку та розрахунку заробітної плати, дозволяє покращи¬ти фінансове управління та загалом має позитивний вплив на фінансову політику у бюджетних установах. Стаття присвячена дослідженню сучасного стану організації обліку у державних установах та обґрунто¬вано необхідність автоматизації системи бухгалтерського обліку бюджетних установ для забезпечення їх ефективної діяльності. Впровадження новітніх цифрових технологій для установ, що фінансуються за ра¬хунок здійснення бюджетних асигнувань, напряму діє на структуру заробітної плати шляхом впливу на ри¬нок праці, змінюючи вимоги до основних класифікацій бухгалтерів та підвищення їх продуктивності. Таким чином, стаття присвячена аналізу останніх наукових досліджень на обрану тематику, а саме оптимізація, удосконалення обліку розрахунків із заробітної плати та шляхи їх вдосконалення, підкреслено переваги прозорості системи нарахувань, що має вплив на мотивування співробітників, висвітлено проблематику автоматизації бухгалтерського обліку в установах, що фінансуються з державного бюджету та надано рекомендації щодо запровадження програмного продукту «Комплексні бюджетні системи», використання. The article analyzes the specifics of payroll accounting, highlighting the peculiarities of automated accounting and outlining the benefits of using innovative software products. The current state of the Ukrainian economic system ne¬cessitates the implementation of effective accounting organization and control over payroll accruals and withholdings in the process of financial and administrative management of resources in state institutions. A distinctive feature of accounting in budgetary institutions lies in the transparency of the use of budget funds, through the receipt of budget allocations and ensuring the principles of fairness and transparency in remuneration. Rapid changes in current legis¬lation, a complicated political situation, and economic decline at both macro and micro levels have made the issues of improving the organization of payroll accounting highly relevant. Optimizing the organization of payroll accounting improves financial management and has a positive overall impact on the financial policy of budgetary institutions. The article is dedicated to studying the current state of accounting organization in state institutions and substantiates the need for automating the budgetary accounting system to ensure their effective operation. The introduction of new digital technologies for institutions funded through budget allocations directly affects the payroll structure by influencing the labor market, changing the requirements for the main classifications of accountants and increasing their productivity. Thus, the article analyzes the latest scientific research on the chosen topic, namely the optimization and improvement of payroll accounting and ways to improve it, emphasizes the advantages of a transparent accrual system, which has an impact on employee motivation, highlights the problems of automating accounting in institutions funded from the state budget, and provides recommendations for the implementation of the «Comprehensive Budgetary Systems» software product, using a calculation calculator for employees so that they can independently control their accruals.
Optimization of accounting and control of payroll calculations in budgetary institutions
Keywords: заробітна плата; payroll; бюджетні установи; budgetary institutions; контроль; control; розрахунки за виплатами працівникам; employee payments; автоматизація обліку; accounting automation