Модуляція імунітету та бар’єрної функції у пре- і постнатальному онтогенезі тварин. Характеристика мембранних білків інтестинального епітелія у пізній плодовий період онтогенезу - Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro; Masiuk, Dmytro M.; Недзвецький, Віктор Станіславович; et al. (Baltija Publishing, 2023)
Епітеліальні клітини кишечника мають унікальну структуру завдяки поляризації окремих білків відносно апікальної та базолатеральної плазматичної мембрани. Поляризація епітеліальних клітин забезпечує одночасно транспортну та бар’єрну функції інтестинальної системи обумовлений динамічною експресією відповідних мембранних білків епітеліальних клітин, які забезпечують одночасно транспорт поживних речовин та міцність інтестинального бар’єру. Динамічні зміни вмісту окремих поліпептидів відображають диференціацію та спеціалізацію апікальних та базолатеральних мембран в ході онтогенезу. Щільність інтестинального бар’єру забезпечується міжклітинними контактами епітеліальних клітин, а також, взаємодією адгезивних білків з компонентами екстрацелюлярного иатриксу. Таким чином, ефективність формування функцій інтестинального епітелію залежить від своєчасної експресії відповідних білків, які згодом вбудовуються в домени апікальної та/або базолатеральної плазматичної мембрани. Ефективність бар’єрної функції кишечника забезпечується білками міжклітинної адгезії ентероцитів та екстрацелюлярного матриксу. Комплексна оцінка вмісту молекулярних маркерів функціонального стану інтестинальної системи використовується як для вивчення механізмів патогенезу, так і для з’ясування можливостей кишечника забезпечувати надійний бар’єр. Дослідження вмісту окремих поліпептидів є важливою складовою в розумінні процесів диференціації кишечника в період онтогенезу і буде корисним для підтримки здоров’я кишечника продуктивних тварин. Epitelialni klityny kyshechnyka maiut unikalnu strukturu zavdiaky poliaryzatsii okremykh bilkiv vidnosno apikalnoi ta bazolateralnoi plazmatychnoi membrany. Poliaryzatsiia epitelialnykh klityn zabezpechuie odnochasno transportnu ta bariernu funktsii intestynalnoi systemy obumovlenyi dynamichnoiu ekspresiieiu vidpovidnykh membrannykh bilkiv epitelialnykh klityn, yaki zabezpechuiut odnochasno transport pozhyvnykh rechovyn ta mitsnist intestynalnoho barieru. Dynamichni zminy vmistu okremykh polipeptydiv vidobrazhaiut dyferentsiatsiiu ta spetsializatsiiu apikalnykh ta bazolateralnykh membran v khodi ontohenezu. Shchilnist intestynalnoho barieru zabezpechuietsia mizhklitynnymy kontaktamy epitelialnykh klityn, a takozh, vzaiemodiieiu adhezyvnykh bilkiv z komponentamy ekstratseliuliarnoho yatryksu. Takym chynom, efektyvnist formuvannia funktsii intestynalnoho epiteliiu zalezhyt vid svoiechasnoi ekspresii vidpovidnykh bilkiv, yaki zghodom vbudovuiutsia v domeny apikalnoi ta/abo bazolateralnoi plazmatychnoi membrany. Efektyvnist bariernoi funktsii kyshechnyka zabezpechuietsia bilkamy mizhklitynnoi adhezii enterotsytiv ta ekstratseliuliarnoho matryksu. Kompleksna otsinka vmistu molekuliarnykh markeriv funktsionalnoho stanu intestynalnoi systemy vykorystovuietsia yak dlia vyvchennia mekhanizmiv patohenezu, tak i dlia ziasuvannia mozhlyvostei kyshechnyka zabezpechuvaty nadiinyi barier. Doslidzhennia vmistu okremykh polipeptydiv ye vazhlyvoiu skladovoiu v rozuminni protsesiv dyferentsiatsii kyshechnyka v period ontohenezu i bude korysnym dlia pidtrymky zdorovia kyshechnyka produktyvnykh tvaryn.
Moduliatsiia imunitetu ta bariernoi funktsii u pre- i postnatalnomu ontohenezi tvaryn. Kharakterystyka membrannykh bilkiv intestynalnoho epiteliia u piznii plodovyi period ontohenezu
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952 Кокарєв Андрій Вікторович https://orcid.org/0000-0002-5673-5984
Keywords: бар’єрні функції; barierni funktsii; епітеліальні клітини кишечника; epitelialni klityny kyshechnyka; модуляція імунітету; moduliatsiia imunitetu