Ефективність кесаревого розтину та оваріогістероектомії за скручування матки у собак - Лашин, І. О.; Lashin, I. O.; Гудзовата, Сабіна Вікторівна; Gudzovata, S. V.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Спіцина, Тетяна Леонідівна; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Встановлено, що дистоція родів є значно поширеною і складає 58% у собак різних порід та віку. Серед акушерської патології, що була показаннями до розроджувальних операцій мали місце вузькість тазу та піхви, неправильні розміщення плодів, великі плоди та їх виродливість, і скручування матки. Найвищий відсоток припадав на долю крупноплідності (20,7–24,1%), найменший (6,7%) на скручування вагітної матки. У собак за скручування тіла вагітної матки з наявністю ділянок ішемії було обґрунтоване проведення оваріогiстероектомії; при скручуванні рога матки з ампулою – виконання кесаревого розтину. It was found that dystocia is very common and is 58% dogs of different breeds and ages. Among the obstetric pathology that was an indication for birth operations were narrowness of the pelvis and vagina, improper placement of fetuses, large fetuses and their ugliness, and uterine torsion. The highest percentage was accounted for by large fertility (20.7–24.1%), the lowest (6.7%) by twisting of the pregnant uterus. Ovarian hysterectomy was justified for twisting the body of the pregnant uterus with the presence of areas of ischemia; when twisting the uterine horn with an ampoule - performing a cesarean section of dogs.
Effectiveness of cesar section and ovariohystroectomy by twisting of the uterus of dogs
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Спіцина Тетяна Леонідівна https://orcid.org/0000-0002-8047-7305
Keywords: оваріогістероектомія; ovariohysterectomy; собака; dog; дистоція родів; dystocia; розроджувальні операції; parturition operations; кесарів розтин; cesarean section