Біоактивація зерна з використанням фруктових кислот - Чурсінов, Юрій Ігорович; Chursinov, Yuriy; Ковальова, Олена Анатоліївна; Koval'ova, Olena; Кошулько, Віталій Сергійович; Koshulko, Vitaly; Калина, Вікторія Сергіївна; Kalyna, Victoriya; Пришедько, Володимир Михайлович;; Prishedko, Volodymir (Российская академия наук, 2020)
Біоактивація зерна різних культур – перспективний напрямок удосконалення агротехнологій. Безпечні та високоефективні біоактиватори прискорюють біологічні процесу у зерні, що необхідно враховувати при його використанні в годівлі сільськогосподарських тварин. Завданням наукової роботи було підбірати безпечні біоактиватори, які б не мали негативного впливу на тварин. Запропоновано застосування органічних кислот – лимонної, яблучної і виноградної з заданою концентрацією діючих речовин. Це технологічне рішення дозволить інтенсифікувати біологічні процеси в зерновому матеріалі, а саме,призведе до ферментативної диполімеризації зерна або пророщування різн6оманітних сільськогосподарських культур, призначених для годівлі тварин. Крім того, фруктові кислоти частково дезінфікують поверхню зерна і стримують розвиток патогенної мікрофлори. Представлені органічні кислоти та їх розчини рекомендовані для обробки зерна перед згодовуванням, шляхом зрошування або одноразового замочування в водних розчинах цих кислот. Дослідження проводились на базі науково-виробничої лабораторії визначення якості зерна і зернопродуктів ДДАЕУ. Стимулятори росту характеризувались стійким ефектом і низькою токсичністю. Їх можна використовувати як в сільському господарстві, так і при виробництві біоактивованого зерна для інших технологій Bioactivation of different crops grain is a promising area for improving agricultural technologies. Safe and highly effective bioactivators accelerate biological processes in grain, which must be taken into account when using it in feeding farm animals. The scientific work objective was the selection of safe bioactivators that would not have a negative effect on animals. The use of organic acids was proposed such as citric, malic and grape with a given concentration of active substances. This technological solution allows to intensify the biological processes in the grain material, namely, to cause the enzymatic depolymerization of grain or the crops germination intended for animal feeding. In addition, fruit acids partially disinfect the grain surface and inhibit the development of pathogenic microflora. The presented organic acids and their solutions are recommended for processing grain before feeding, by spraying or one-time soaking in aqueous solutions of these acids. The studies were carried out on the basis of the scientific and production laboratory for determining the quality of grain and grain products of the Dnieper State Agrarian and Economic University. Growth stimulants were characterized by a stable effect and low toxicity. They can be used both in agriculture and in the bioactivated grain production for other technologies
Биоактивация зерна с использованием фруктовых кислот
Bioactivation of grain using fruit acids
Keywords: зерно; grain; зерновий матеріал; grain material; обробка; processing; біоактивація; bioactivation; біоактивоване (пророщене) зерно; bioactivated (sprouted) grain; активатори; activators; органічні кислоти; organic acids; лимонна; citric