Impact of selected factors on digitalization of financial sector - Khalatur, Svitlana; Халатур, Світлана Миколаївна; Tvaronavičienė, Manuela; Тваронавічене, Мануела; Dovgal, Olena; Довгаль, Олена; Levkovich, Oksana; Левкович, Оксана; Vodolazska, Oksana; Водолазська, Оксана Анатоліївна (ENTREPRENEURSHIP AND SUSTAINABILITY CENTER (ESC), 2022)
The financial sector is introducing new services to meet consumer needs at a time of information society and rapid technological awareness growth. The study aims to summarize the existing global trends in banking sector digitalization and informatization and assess the impact of selected macroeconomic indicators on them. The World Bank's data were used for the principal analysis. We offer a novel model for evaluating relationships between banking digitalization and macroeconomic processes based on theoretically grounded assumptions. For a detailed study of banking informatization, countries with similar indicators ofResearchers in R&D per million people to Ukraine were selected (Romania, Cyprus, Ukraine, Malta, Croatia, Bulgaria, Latvia, Italy, and Poland). The research results allowed finding how our selected indicatorsaffect the development of digitalization of the financial sector. The obtained results may have practical economic politicy implications. Фінансовий сектор запроваджує нові послуги, щоб задовольнити потреби споживачів у час інформаційного суспільства та швидкого зростання технологічної обізнаності. Метою дослідження є узагальнення існуючих світових тенденцій цифровізації та інформатизації банківського сектору та оцінка впливу на них окремих макроекономічних показників. Для основного аналізу використано дані Світового банку. Ми пропонуємо нову модель для оцінки зв’язків між цифровізацією банківської справи та макроекономічними процесами на основі теоретично обґрунтованих припущень. Для детального вивчення банківської інформатизації були обрані країни з подібними до України показниками Дослідників у НДДКР на мільйон осіб (Румунія, Кіпр, Україна, Мальта, Хорватія, Болгарія, Латвія, Італія, Польща). Результати дослідження дозволили з’ясувати, як обрані нами показники впливають на розвиток цифровізації фінансового сектору. Отримані результати можуть мати практичне значення для економічної політики.
Вплив вибраних факторів на цифровізацію фінансового сектору
Keywords: investments; інвестиції; loans; кредити; analysis; аналіз; risk; ризик; information; інформація; banks; банки; digitalization; цифровізація; informatization; інформатизація; financial sector; фінансовий сектор