Контекстна синоніміка як лексична підсистема (на матеріалі сучасної жіночої прози) - Семак, Людмила Анатоліївна; Semak, Ludmyla (Центр міжнародного наукового співробітництва, видавництво "ТК Меганом ", 2017)
У статті досліджується контекстна синоніміка як лексична підсистема на матеріалі сучасної жіночої прози. На прикладі лексичної синоніміки обґрунтовується системність лексики української літературної мови. Здійснюється порівняльний аналіз загальномовної і контекстної синоніміки. Пояснюються відмінності між термінами “лексико-семантична група” і “функційно-семантичний клас”. Наводяться методи і прийоми систематизації контекстних синонімів у функційно-семантичні класи і групи. За допомогою компонентного аналізу описується семантична структура контекстно близьких за значенням слів. Аналізуються функційно-семантичні класи контекстних синонімів, вжитих у творах сучасних письменниць. The article examines the contextual synonymy lexical subsystem as the material of the modern female prose. The example of lexical synonymy justified systematic vocabulary Ukrainian language. A comparative analysis of general language and contextual synonymy is done. The differences between the terms “lexical-semantic group” and “functional-semantic class” are explained. We present methods and techniques systematization popup synonyms of functional and semantic classes and groups. With component analysis describes the semantic structure context of similar meaning words. Functional analyzes the semantic context synonyms classes taken in the works of contemporary writers.
The contextual synonymy as a lexical subsystem (on the material of the modern female prose)
Keywords: контекстна синоніміка; contextual synonymy; контекстний синонім; synonymous with contextual; лексико-семантична група; lexical-semantic group; функційно-семантичний клас; functional and semantic class; базовий ідентифікатор; base identifier