Оптимізація технології виробництва продукції бджільництва в господарстві фізичної особи підприємця Староконь С.І. Дніпровського району Дніпропетровської області - Жучик, Юлія Володимирівна; Zhuchyk, Yuliia Volodymyrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Метою роботи було встановлення впливу відбору бджолиного обніжжя пиловловлювачем на льотну активність бджiл-збирачок квіткового пилку, на вирощування розплоду та на фiзiологiчний стан личинок бджіл. Вплив вiдбору бджолиного обнiжжя на льотну активнiсть бджiл-збирачок квiткового пилку вивчали на бджолиних сiм’ях української степової породи у польових умовах. Вiдбiр бджолиного обнiжжя вплинув i на льотну активнiсть сiмей I групи, яка збiльшилася в 1,2 рази, порiвняно з контролем. Найвища льотна активнiсть бджiл протягом проведення дослiду спостерiгалася в сiм’ях другої дослiдної групи, де пилковловлювачi працювали за схемою – три днi включеними / три днi виключеними. Враховуючи, що вiдбiр бджолиного обнiжжя чинить незначний негативний вплив на фiзiологiчнi показники личинок бджiл, рекомендуємо господарству використовувати пилковловлювач (за схемою: три днi включений / три днi виключений) для для заготiвлi бджолиного обніжжя, що також посилить льотну активність бджiл-збирачок квiткового пилку, пiдвищить їх запилювальну дiяльнiсть та врожайнiсть ентомофiльних сiльськогосподарських культур. Metoiu roboty bulo vstanovlennia vplyvu vidboru bdzholynoho obnizhzhia pylovlovliuvachem na lotnu aktyvnist bdzhil-zbyrachok kvitkovoho pylku, na vyroshchuvannia rozplodu ta na fiziolohichnyi stan lychynok bdzhil. Vplyv vidboru bdzholynoho obnizhzhia na lotnu aktyvnist bdzhil-zbyrachok kvitkovoho pylku vyvchaly na bdzholynykh simiakh ukrainskoi stepovoi porody u polovykh umovakh. Vidbir bdzholynoho obnizhzhia vplynuv i na lotnu aktyvnist simei I hrupy, yaka zbilshylasia v 1,2 razy, porivniano z kontrolem. Naivyshcha lotna aktyvnist bdzhil protiahom provedennia doslidu sposterihalasia v simiakh druhoi doslidnoi hrupy, de pylkovlovliuvachi pratsiuvaly za skhemoiu – try dni vkliuchenymy / try dni vykliuchenymy. Vrakhovuiuchy, shcho vidbir bdzholynoho obnizhzhia chynyt neznachnyi nehatyvnyi vplyv na fiziolohichni pokaznyky lychynok bdzhil, rekomenduiemo hospodarstvu vykorystovuvaty pylkovlovliuvach (za skhemoiu: try dni vkliuchenyi / try dni vykliuchenyi) dlia dlia zahotivli bdzholynoho obnizhzhia, shcho takozh posylyt lotnu aktyvnist bdzhil-zbyrachok kvitkovoho pylku, pidvyshchyt yikh zapyliuvalnu diialnist ta vrozhainist entomofilnykh silskohospodarskykh kultur.
Optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii bdzhilnytstva v hospodarstvi fizychnoi osoby pidpryiemtsia Starokon S.I. Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: бджільництво; bdzhilnytstvo; оптимізація технології виробництва; optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva; продукція бджільництва; produktsiia bdzhilnytstva; льотна активність бджолиних сімей; lotna aktyvnist bdzholynykh simei