Вплив кормової добавки «Гумілід» на ріст та розвиток кролів м`ясної породи - Уткіна, Валентина Олексіївна; Utkina, V.; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla (Інститут біології тварин НААН України, 2018)
На сьогодні використання біологічно активних кормових добавок гумінової природи є доволі актуальним. Як відомо, кормова добавка «Гумілід» має здатність стимулювати обмінні процеси в організмі та забезпечувати його резистентність. Оскільки кролі вважаються примхливими у вирощуванні, то за для підвищення їх адаптації та імунорезистентності, що в подальшому впливає на їх продуктивні якості, необхідним є використання таких речовин, як кормова добавка «Гумілід». Дослідження проводились у стандартних умовах віварію клініки Дніпровського державного аграрно-економічного університету. Для експерименту відібрали кроленят м’ясної породи віком від 43 доби до 71 доби. Було сформовано дві аналогічні групи — контроль та дослід по 6 кроленят у кожній піддослідній групі на початку експерименту. Умови годівлі та утримання кроленят були однаковими, що відповідало встановленим нормам господарства ООО «Днепр Кроль». Кроленятам дослідної групи (кожному індивідуально) упродовж 21 доби випоювали «Гумілід» в оптимальній дозі. Зважування кроленят піддослідних груп проводили раз на тиждень вагами Professional digital table top scale (3000 гЧ0,1 г) (Китай). Оцінку статистичної вірогідності кількісних показників здій- снювали за критерієм Стьюдента з використанням програми Microsoft Excel. На початку експерименту середня маса тіла кроленят 43-добового віку у піддослідних групах була приблизно однакова і становила в середньому 1104,2 г. За умов випоювання «Гуміліду» спостерігалось поступове збільшення маси тіла кролів. Так, вже у 50-добовому віці середня маса тіла кролів дослідної групи була вищою на 7,4 %, ніж у контролі. Середня маса тіла кроленят дослідної групі у віці 57 та 64 діб була вищою в середньому на 17 % (P<0,001), ніж ці показники у контрольної групи тварин у відповідному віці. Після 21-денного випоювання «Гуміліду» кролям дослідної групи спостерігався ефект післядії кормової добавки, який характеризувався подальшим вірогідним накопиченням середньої маси тіла кроленят дослідної групи. Так, у 71-добовому віці маса тіла кролів дослідної групи була вищою в середньому на 18 % (P<0,001), ніж у контрольних тварин. Таким чином, додавання «Гуміліду» як кормової добавки до основного раціону кроленятам сприяло підвищенню їх росту і розвитку та збільшенню у подальшому рівня їх м’ясної продуктивності наприкінці періоду вирощування. Тому використання кормової добавки гумінової природи «Гумілід» у кролівництві є цілком доцільним.
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048 Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: м’ясна продуктивність; meet production; «Гумілід»; «Humilid»; кролі; rabbits