Транзит робочої сили в міжнародній міграційній системі - Пугач, А.М.; Puhach, A.; Пугач, В.А.; Puhach, V. (ТОВ "ДКС Центр", 2025)
В статті розглянуто особливості формування транзиту робочої сили в міжнародній міграційнійсистемі. Доведено, що активізація міграційного руху населення до країн ЄС зумовлена вели-ким осередком трудового потенціалу, який не користується попитом на внутрішньому ринкупраці. Обгрунтовано комплексний підхід до аналізу транзиту робочої сили та її життєвого цик-лу в міжнародної міграційній системі держави з урахуванням стимулюючих та дестимулюючихфакторів формування відтворювального процесу працездатності населення та зміною міжна-родних відносин суспільства. З позиції інституційно-управлінського підходу визначено струк-туру традиційного (одностороннього) транзиту робочої сили в міжнародній міграційній системі.Представлено рівень інтенсивності міграційних процесів в конкретному транзиті робочої сили.Визначено критерії та граничні межі відмінностей структури транзиту робочої сили в міжна-родній міграційні системі. Доведено та оцінено зв'язок між факторами міжнародних відносин іпоказниками міграції населення України та країни ЄС V statti rozghlianuto osoblyvosti formuvannia tranzytu robochoi syly v mizhnarodnii mihratsiiniisystemi. Dovedeno, shcho aktyvizatsiia mihratsiinoho rukhu naselennia do krain YeS zumovlena vely-kym oseredkom trudovoho potentsialu, yakyi ne korystuietsia popytom na vnutrishnomu rynkupratsi. Obhruntovano kompleksnyi pidkhid do analizu tranzytu robochoi syly ta yii zhyttievoho tsyk-lu v mizhnarodnoi mihratsiinii systemi derzhavy z urakhuvanniam stymuliuiuchykh ta destymuliuiuchykhfaktoriv formuvannia vidtvoriuvalnoho protsesu pratsezdatnosti naselennia ta zminoiu mizhna-rodnykh vidnosyn suspilstva. Z pozytsii instytutsiino-upravlinskoho pidkhodu vyznacheno struk-turu tradytsiinoho (odnostoronnoho) tranzytu robochoi syly v mizhnarodnii mihratsiinii systemi.Predstavleno riven intensyvnosti mihratsiinykh protsesiv v konkretnomu tranzyti robochoi syly.Vyznacheno kryterii ta hranychni mezhi vidminnostei struktury tranzytu robochoi syly v mizhna-rodnii mihratsiini systemi. Dovedeno ta otsineno zviazok mizh faktoramy mizhnarodnykh vidnosyn ipokaznykamy mihratsii naselennia Ukrainy ta krainy YeS
Labor transit in the international m igration system
Keywords: міжнародна міграційна система; international migration system; робоча сила; labor force; міжнародні відносини; international relations; демографія; demography; міграційні процеси; migration processes