Клінічна оцінка методів лікування самиць м’ясоїдних за піометри в умовах ветеринарної клініки «Хатіко» міста Дніпро - Кучинська, Ілона Володимирівна; Kuchynska, Ilona Volodymyrivna (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Піометра є важким захворюванням з високою летальністю, яке широко поширене в місті Дніпро і реєструється у 9% кішок та 20% собак. Аналіз вікової сприйнятливості вказує, що найбільш частіше піометра виникає у кішок у віці 3–6 років (55%), старше 6 років (27%). Найбільш часто піометра виникає у тварин, яким для гальмування статевої активності задають гормональні препарати. Так, у 7 (63,7%) з 11 кішок піометра виникла на тлі застосування «Контрасекс». При проведенні порівняльної ефективності різних методів лікування піометри у кішок, нами встановлено, що оваріогістеректомія є найбільш швидким і ефективним методом лікування. Запальний процес при оперативному методі лікування ліквідується одномоментно, що сприятливо позначається на організмі тварини. При оперативному лікуванні нормалізація життєвих функцій спостерігається вже на 2–3 добу після операції, в той час як при консервативному методі лікування цей період збільшується до 10 днів. Для підтвердження діагнозу піометра у кішок та собак окрім клінічного дослідження необхідно проводити біохімічне та гематологічне дослідження крові. Перебіг піометри супроводжується збільшенням в крові сук умісту сечовини, кількості лейкоцитів, ШОЕ та зменшенням рівня гемоглобіну. Збільшення в крові паличкоядерних нейтрофілів (зсув ядра вліво), відображає тяжкість патологічного процесу. Лейкоцитарна формула змінюється в основному за рахунок зсуву ядра вліво, який має місце в основному за інфекцій. Комплексний консервативний метод лікування собак хворих піометрою із застосуванням Ализину, Мастометрину, Оваріовіту, Імуногепатофіту та Кобактан значно скорочує терміни одужання і частково допомагає уникнути оваріогістероектомії та втрати відтворювальної функції. Запропонована нами схема лікування є більш доцільною та обґрунтованою. Pyometra is a serious disease with a high mortality rate, which is widespread in the city of Dnipro and is registered in 9% of cats and 20% of dogs. The analysis of age susceptibility indicates that pyometra most often occurs in cats aged 3-6 years (55%), over 6 years old (27%). Most often, pyometra occurs in animals that are given hormonal drugs to inhibit sexual activity. Thus, in 7 (63.7%) out of 11 cats, pyometra appeared against the background of the use of "Contrasex". When carrying out the comparative effectiveness of various methods of treating pyometra in cats, we found that ovariohysterectomy is the fastest and most effective method of treatment. The inflammatory process with the surgical method of treatment is eliminated instantly, which has a beneficial effect on the animal's body. With surgical treatment, the normalization of vital functions is observed already 2-3 days after the operation, while with the conservative method of treatment, this period increases to 10 days. To confirm the diagnosis of pyometra in cats and dogs, in addition to a clinical study, it is necessary to conduct a biochemical and hematological study of blood. The course of pyometra is accompanied by an increase in urea content in the blood of bitches, the number of leukocytes, ESR and a decrease in hemoglobin levels. An increase in the blood of stab neutrophils (shift of the nucleus to the left) reflects the severity of the pathological process. The leukocyte formula changes mainly due to the displacement of the nucleus to the left, which occurs mainly due to infections. A complex conservative method of treating dogs with pyometra patients using Alizin, Mastometrin, Ovariovit, Imunohepatofit and Kobactan significantly shortens the recovery time and partially helps to avoid ovariohysterectomy and loss of reproductive function. Our proposed treatment regimen is more appropriate and reasonable.
Klinichna otsinka metodiv likuvannia samyts miasoidnykh za piometry v umovakh veterynarnoi kliniky «Khatiko» mista Dnipro
Keywords: відтворювальні функції; vidtvoriuvalni funktsii; методи лікування; metody likuvannia; піометра; piometra; ефективність лікування; efektyvnist likuvannia