Ефективність технології виробництва свинини в товаристві з обмеженою відповідальністю «Стронг-Інвест Дніпровського району Дніпропетровської області - Тараненко, Лілія Русланівна; Taranenko, Liliia Ruslanivna (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню стану свинарства в світі та на Україні, а також технологічних факторів, що впливають на інтенсифікацію свинарства. Надана характеристика поголів’я свиней господарства, продуктивні та відтворювальні показники, технологія годівлі, реалізація та первинна обробка продукції, організація праці, економічна характеристика виробництва свинини в господарстві, аналіз організації служби безпеки до персоналу і санітарно-побутове забезпечення працівників. В роботі приведені дані аналізу технології виробництва свинини у товаристві “ Стронг-Інвест ” Дніпровського району Дніпропетровської області. В першому розділі – огляд літератури відбиває новітню тенденцію з вирощування та годівлі свиней, організації відтворення стада, утримання свиней. У другому розділі наводяться основні положення методики розрахунку та характеристика умов виробництва на базі яких виконувався цей матеріал. Третій розділ представлений найбільш широко і містить матеріали за технологією виробництва свинини, що пропонується для господарства. У цьому розділі наведено загальні положення технології, розміщення та рух поголів'я, розрахунок потреби у станках і кормах, технології обслуговування поголів'я на виробничих ділянках. Матеріалом слугували фактичні дані зоотехнічного обліку та економічні розрахунки за останні роки в дослідному господарстві, а також матеріали річних звітів господарства. Показано, що “Стронг-Інвест” є сучасним підприємством з впровадженням інтенсивної технології виробництва свинини, має вигідне територіально-економічне розміщення. Господарство розводить свиней 4-х порід. Племінна робота, а також робота по відтворюванню стада ведеться в господарстві на достаньому рівні, про це свідчать дані продуктивності тварин. В умовах високоінтенсивного свинарства великий пріоритет це ремонтний молодняк, метою якого є забезпечення своєчасного та якісного поповнення основної групи свиноматок та кнурів високопродуктивними молодими тваринами. У роботі представлено дані обліку та економічні розрахунки за останні роки у дослідному господарстві "Стронг-Інвест" Дніпровського району Дніпропетровської області. Показано, що товариство є сучасним підприємством із впровадженням інтенсивної технології виробництва свинини, що має вигідне територіально-економічне розміщення. The qualification work is devoted to the study of the state of pig farming in the world and in Ukraine, as well as technological factors affecting the intensification of pig farming. The characteristics of the farm's pig population, productive and reproductive indicators, feeding technology, sales and primary processing of products, labor organization, economic characteristics of pork production on the farm, analysis of the organization of personnel security and sanitary and household support for workers are given. The work presents data on the analysis of pork production technology in the company "Strong-Invest" of the Dnipro district of the Dnipropetrovsk region. The first section - a review of the literature reflects the latest trends in raising and feeding pigs, organizing herd reproduction, keeping pigs. The second section presents the main provisions of the calculation methodology and characteristics of the production conditions on the basis of which this material was carried out. The third section is presented most widely and contains materials on the technology of pork production, which is proposed for the farm. This section provides general provisions of technology, placement and movement of livestock, calculation of the need for machines and feed, technology of livestock maintenance in production areas. The material served as actual data of zootechnical accounting and economic calculations for recent years in the experimental farm, as well as materials of the farm's annual reports. It is shown that "Strong-Invest" is a modern enterprise with the implementation of intensive technology of pork production, has a favorable territorial and economic location. The farm breeds pigs of 4 breeds. Breeding work, as well as work on the reproduction of the herd is carried out in the farm at a sufficient level, as evidenced by data on animal productivity. In conditions of high-intensity pig farming, the cultivation of replacement young animals is of great importance, the purpose of which is to ensure timely and high-quality replenishment of the main group of sows and boars with highly productive young animals. The paper presents accounting data and economic calculations for recent years in the experimental farm "Strong-Invest" of the Dniprovsky district of the Dnipropetrovsk region, as well as materials from the farm's annual reports for the past three years. It is shown that the company is a modern enterprise with the implementation of intensive pork production technology, which has a favorable territorial and economic location.
Efektyvnist tekhnolohii vyrobnytstva svynyny v tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Stronh-Invest Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: витрати; costs; свині; pigs; годівля; feeding; відтворення; reproduction; вирощування; breeding; продуктивність; productivity