Вплив густоти рослин на урожайність і якість насіння соняшнику в умовах фермерського господарства «Садове» Василівського району Запорізької області - Зайцев, А.С.; Zaitsev, А. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Гібриди різних груп стиглості соняшника, як відомо, відрізняються морфологічними ознаками, індивідуальною продуктивністю. Рослини середньостиглих та середньопізніх гібридів формують більшу надземну масу і кореневу систему порівняно з ранньостиглими і середньоранніми, тому потребують більшої площі живлення. На велике значення створення оптимальної, диференційованої залежно від групи стиглості густоти стояння рослин соняшника звертали увагу багато вітчизняних та закордонних вчених. На показники оптимальної густоти стояння рослин значно впливають умови вологозабезпеченості в період вегетації соняшника. Рекомендовані параметри густоти стеблостою кукурудзи в умовах степової, лісостепової зон і Полісся коливаються в широких межах. Hibrydy riznykh hrup styhlosti sonyashnyka, yak vidomo, vidriznyayutʹsya morfolohichnymy oznakamy, indyvidualʹnoyu produktyvnistyu. Roslyny serednʹostyhlykh ta serednʹopiznikh hibrydiv formuyutʹ bilʹshu nadzemnu masu i korenevu systemu porivnyano z rannʹostyhlymy i serednʹorannimy, tomu potrebuyutʹ bilʹshoyi ploshchi zhyvlennya. Na velyke znachennya stvorennya optymalʹnoyi, dyferentsiyovanoyi zalezhno vid hrupy styhlosti hustoty stoyannya roslyn sonyashnyka zvertaly uvahu bahato vitchyznyanykh ta zakordonnykh vchenykh. Na pokaznyky optymalʹnoyi hustoty stoyannya roslyn znachno vplyvayutʹ umovy volohozabezpechenosti v period vehetatsiyi sonyashnyka
Vplyv hustoty roslyn na urozhaynistʹ i yakistʹ nasinnya sonyashnyku v umovakh fermersʹkoho hospodarstva «Sadove» Vasylivsʹkoho rayonu Zaporizʹkoyi oblasti
Keywords: соняшник; sunflower; густота рослин; plant density; технологія вирощування; cultivation technology; урожайність; yield; безпека; safety