Визначення комплексу інвазивних членистоногих – філофагів бузку зви-чайного (Syringa vulgaris L.) і самшиту вічнозеленого (Buxus sempervirens L.), і пропозиції щодо зниження рівня їх шкодочинності в урбоценозах м. Дніпро - Щербуха, Олена Вікторівна; Shcherbukha, Olena Viktorivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи: проаналізувати рівень ушкодження листя чагарників-інтродуцентів (S. vulgaris, B. sempervirens); визначити видовий склад членис-тоногих філофагів; зафіксувати інвазивні види. Для досягнення поставленої мети було проведено характеристику природно-кліматичних умов району досліджень. Оцінено фітосанітарний стан дерев, визначено характер і типи пошкодження листя дендрофільними комахами, кліщами і хворобами. Здійснено визначення загального рівня пошкодження листя бузку звичайного та самшиту вічнозеленого. Розкрито видовий склад основних філофагів S. vulgaris та B. sempervirens. Meta roboty: proanalizuvaty riven ushkodzhennia lystia chaharnykiv-introdutsentiv (S. vulgaris, B. sempervirens); vyznachyty vydovyi sklad chlenys-tonohykh filofahiv; zafiksuvaty invazyvni vydy. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety bulo provedeno kharakterystyku pryrodno-klimatychnykh umov raionu doslidzhen. Otsineno fitosanitarnyi stan derev, vyznacheno kharakter i typy poshkodzhennia lystia dendrofilnymy komakhamy, klishchamy i khvorobamy. Zdiisneno vyznachennia zahalnoho rivnia poshkodzhennia lystia buzku zvychainoho ta samshytu vichnozelenoho. Rozkryto vydovyi sklad osnovnykh filofahiv S. vulgaris ta B. sempervirens.
Vyznachennia kompleksu invazyvnykh chlenystonohykh – filofahiv buzku zvy-chainoho (Syringa vulgaris L.) i samshytu vichnozelenoho (Buxus sempervirens L.), i propozytsii shchodo znyzhennia rivnia yikh shkodochynnosti v urbotsenozakh m. Dnipro
Keywords: види-інвайдери; vydy-invaidery; міські зелені насадження; miski zeleni nasadzhennia; бузок; buzok; самшит; samshyt; філофаги; filofahy