Вплив теплового стресу на продуктивні якості молочних корів у товаристві з обмеженою відповідальністю - Колесникова, Маргарита Сергіївна; Kolesnykova, Marharyta Serhiivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
За результатами досліджень встановлено, що сезонні коливання температурно-вологісного індексу (THI) впливають на молочну продуктивність та добробут корів. Незважаючи на зростання THI у літні місяці, середньодобовий удій залишався стабільним, що свідчить про адаптаційні механізми тварин та належні умови утримання. Виявлено позитивну кореляцію між THI і вмістом жиру та білка в молоці, що підтверджує здатність корів підтримувати якість молока за змінних умов. Для оптимізації продуктивності та добробуту корів у літній період рекомендовано покращити вентиляцію, умови відпочинку та раціони харчування. The study results demonstrated that seasonal variations in the temperature-humidity index (THI) significantly influence dairy performance and the welfare of cows. Despite rising THI levels during the summer months, the average daily milk yield remained stable, indicating the animals’ adaptive mechanisms and adequate housing conditions. A positive correlation between THI and the fat and protein content of milk was observed, confirming the cows’ ability to maintain milk quality under changing conditions. To optimise productivity and welfare during the summer period, it is recommended to improve ventilation, resting conditions, and feeding regimes.
Vplyv teplovoho stresu na produktyvni yakosti molochnykh koriv u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu
Keywords: тепловий стрес; heat stress; температурно-вологісний індекс; temperature-humidity index; молочна продуктивність; dairy performance; мастит; mastitis; кульгавість; lameness