Епідеміологічні особливості ботулізму в Дніпропетровській області впродовж 2015-2024 роки - Глебенюк, Володимир Володимирович; Glebenyuk, Volodymyr; Glebenyuk, V. V.; Glebenyuk, V.; Hlebeniuk, Volodymyr; Hlebeniuk, V. V.; Hlebeniuk, V.; Стельмах, З. В.; Stelmakh, Z. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Проаналізовано епідеміологічні особливості ботулізму в Дніпропетровській області за 2015–2024 роки. Встановлено, що за цей період зареєстровано 51 випадок захворювання, з переважною весняно-літньою сезонністю. Основним джерелом інфікування були продукти домашнього приготування рослинного та тваринного походження, що підкреслює необхідність посилення контролю за їх безпечністю та профілактики ботулізму. Proanalizovano epidemiolohichni osoblyvosti botulizmu v Dnipropetrovskii oblasti za 2015–2024 roky. Vstanovleno, shcho za tsei period zareiestrovano 51 vypadok zakhvoriuvannia, z perevazhnoiu vesniano-litnoiu sezonnistiu. Osnovnym dzherelom infikuvannia buly produkty domashnoho pryhotuvannia roslynnoho ta tvarynnoho pokhodzhennia, shcho pidkresliuie neobkhidnist posylennia kontroliu za yikh bezpechnistiu ta profilaktyky botulizmu.
Epidemiolohichni osoblyvosti botulizmu v Dnipropetrovskii oblasti vprodovzh 2015-2024 roky
Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X
Keywords: ботулізм; botulizm; епідеміологія; epidemiolohiia; харчові продукти; kharchovi produkty; профілактика; profilaktyka