Вплив на довкілля діяльності шахти «Павлоградська» державної холдингової компанії «Павлоградвугілля» - Паливода, Ганна Миколаївна; Palyvoda, Hanna Mykolaivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета дипломної роботи – дослідити вплив шахти «Павлоградська» на прилеглі до підприємства території. Об'єктом дослідження є вплив підземного видобутку кам'яного вугілля на навколишнє природне середовище в процесі роботи шахти «Павлоградська». Предметом дослідження є складові довкілля після впливу діяльності шахт «Павлоградська». Методи дослідження: метод аналізу, системний підхід, метод класифікації, метод спостереження, метод виміру, метод експерименту. Шахта «Павлоградська» безпосередньо впливає на геологічне середовище і може спричинити докорінні зміни, тому моніторинг стану прилеглих територій є основною задачею і дієвим заходом щодо зменшення негативного впливу на грунти. Викиди в атмосферу містять 98,67 % речовин третього класу небезпеки, 1,33 % – речовини без класу небезпеки, менше 0,001 % – інші речовини і сполуки. Через скиди шахтних вод зростає показник мінералізації у поверхневих водних об’єктах до 8,5 г/дм3, виникає загроза забруднювати підземних вод. заболочення та засолення грунтів, шкідливих випаровувань в атмосферу. Видовий склад рослинності поблизу шахти «Павлоградська» постійно збіднюється, залишаються тільки найбільш невибагливі. Для поліпшення негативного впливу шахти «Павлоградська» на довкілля доцільно проводити очищення ставка-накопичувача та рекультивацію земель, що використовуються, вести спостереження за шахтами, які припинили свою роботу через повномасштабне вторгнення, у багатьох випадках без дотримання встановлених норм; бажано оновлення обладнання, підвищення кваліфікації та навчання працівників. Meta dyplomnoi roboty – doslidyty vplyv shakhty «Pavlohradska» na prylehli do pidpryiemstva terytorii. Obiektom doslidzhennia ye vplyv pidzemnoho vydobutku kamianoho vuhillia na navkolyshnie pryrodne seredovyshche v protsesi roboty shakhty «Pavlohradska». Predmetom doslidzhennia ye skladovi dovkillia pislia vplyvu diialnosti shakht «Pavlohradska». Metody doslidzhennia: metod analizu, systemnyi pidkhid, metod klasyfikatsii, metod sposterezhennia, metod vymiru, metod eksperymentu. Shakhta «Pavlohradska» bezposeredno vplyvaie na heolohichne seredovyshche i mozhe sprychynyty dokorinni zminy, tomu monitorynh stanu prylehlykh terytorii ye osnovnoiu zadacheiu i diievym zakhodom shchodo zmenshennia nehatyvnoho vplyvu na hrunty. Vykydy v atmosferu mistiat 98,67 % rechovyn tretoho klasu nebezpeky, 1,33 % – rechovyny bez klasu nebezpeky, menshe 0,001 % – inshi rechovyny i spoluky. Cherez skydy shakhtnykh vod zrostaie pokaznyk mineralizatsii u poverkhnevykh vodnykh obiektakh do 8,5 h/dm3, vynykaie zahroza zabrudniuvaty pidzemnykh vod. zabolochennia ta zasolennia hruntiv, shkidlyvykh vyparovuvan v atmosferu. Vydovyi sklad roslynnosti poblyzu shakhty «Pavlohradska» postiino zbidniuietsia, zalyshaiutsia tilky naibilsh nevybahlyvi. Dlia polipshennia nehatyvnoho vplyvu shakhty «Pavlohradska» na dovkillia dotsilno provodyty ochyshchennia stavka-nakopychuvacha ta rekultyvatsiiu zemel, shcho vykorystovuiutsia, vesty sposterezhennia za shakhtamy, yaki prypynyly svoiu robotu cherez povnomasshtabne vtorhnennia, u bahatokh vypadkakh bez dotrymannia vstanovlenykh norm; bazhano onovlennia obladnannia, pidvyshchennia kvalifikatsii ta navchannia pratsivnykiv.
Vplyv na dovkillia diialnosti shakhty «Pavlohradska» derzhavnoi kholdynhovoi kompanii «Pavlohradvuhillia»
Keywords: відходи; vidkhody; гірничі розробки; hirnychi rozrobky; вплив шахт на довкілля; vplyv shakht na dovkillia; атмосфера; atmosfera; грунти; hrunty; викиди; vykydy; скиди; skydy; гідрологічне середовище; hidrolohichne seredovyshche; терикон; terykon