Вплив бойових дій на стан грунтів в областях України, що постраждали від повномасштабного вторгнення - Демченко, Артем Віталійович; Demchenko, Artem (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Об’єкт досліджень: екологічні наслідки воєнно-техногенного навантаження на грунти в Донецькому регіоні. Предмет досліджень: механічний, фізичний та хімічний вплив воєнних дій на ґрунтовий покрив. Мета роботи – вивчення типів грунтів у Бахмуті та їх взаємодії з хімічними речовинами, виявлення проблем забруднення грунтів внаслідок бойових дій; розробка комплексних рішень для їх подолання.Obiekt doslidzhen: ekolohichni naslidky voienno-tekhnohennoho navantazhennia na hrunty v Donetskomu rehioni. Predmet doslidzhen: mekhanichnyi, fizychnyi ta khimichnyi vplyv voiennykh dii na gruntovyi pokryv. Meta roboty – vyvchennia typiv hruntiv u Bakhmuti ta yikh vzaiemodii z khimichnymy rechovynamy, vyiavlennia problem zabrudnennia hruntiv vnaslidok boiovykh dii; rozrobka kompleksnykh rishen dlia yikh podolannia.
Vplyv boiovykh dii na stan hruntiv v oblastiakh Ukrainy, shcho postrazhdaly vid povnomasshtabnoho vtorhnennia
Keywords: забруднення грунтів; zabrudnennia hruntiv; стан грунтів; stan hruntiv; наслідки військових дій на ґрунт; naslidky viiskovykh dii na grunt; екологічні наслідки; ekolohichni naslidky