Розділ 1. Основи технології виробництва біологічно активних добавок із соку люцерни та амаранту з використанням екструдування зернових сумішей - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatoly Stepanovich; Kobets, Anatoly; Kobets, A. S.; Kobec, А.; Сobets’, A. S.; Чурсінов, Юрій Олексійович; Chursinov, Yurii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Стале збільшення обсягів виробництва продукції тваринництва і птахівництва неможливо забезпечити без створення міцної кормової бази в усіх спеціалізованих галузевих і міжгосподарських об’єднаннях та середніх і дрібних господарствах шляхом подальшої інтенсифікації кормовиробництва, широкого освоєння індустріальних технологій у комбікормовій промисловості. Кормовиробництво розвивається в основному за двома напрямами: перший  удосконалення технології та обладнання на підприємствах, які забезпечують повнораціонними комбікормами промислове птахівництво і тваринництво; другий  виробництво комбікормів і кормових сумішей у малогабаритних комбікормових цехах з використанням власної сировини, білково-вітамінних добавок (БВД), мінеральних добавок, а також преміксів промислового виробництва. Особливої гостроти нині набуває проблема дефіциту білка та біологічно активних речовин у кормах для тварин та птиці, тож природними є пошуки нових технологічних рішень для його заповнення. Найважливішу роль для виробництва тваринного білка відіграють поновлювані корми рослинного походження, які значною мірою є джерелами білкових кормів і білкових добавок. Серед них: біомаса люцерни, амаранту, конюшини лугової, горохово-вівсяних сумішей, люпину, листя капусти і буряку тощо. Stale zbilshennia obsiahiv vyrobnytstva produktsii tvarynnytstva i ptakhivnytstva nemozhlyvo zabezpechyty bez stvorennia mitsnoi kormovoi bazy v usikh spetsializovanykh haluzevykh i mizhhospodarskykh obiednanniakh ta serednikh i dribnykh hospodarstvakh shliakhom podalshoi intensyfikatsii kormovyrobnytstva, shyrokoho osvoiennia industrialnykh tekhnolohii u kombikormovii promyslovosti. Kormovyrobnytstvo rozvyvaietsia v osnovnomu za dvoma napriamamy: pershyi  udoskonalennia tekhnolohii ta obladnannia na pidpryiemstvakh, yaki zabezpechuiut povnoratsionnymy kombikormamy promyslove ptakhivnytstvo i tvarynnytstvo; druhyi  vyrobnytstvo kombikormiv i kormovykh sumishei u malohabarytnykh kombikormovykh tsekhakh z vykorystanniam vlasnoi syrovyny, bilkovo-vitaminnykh dobavok (BVD), mineralnykh dobavok, a takozh premiksiv promyslovoho vyrobnytstva. Osoblyvoi hostroty nyni nabuvaie problema defitsytu bilka ta biolohichno aktyvnykh rechovyn u kormakh dlia tvaryn ta ptytsi, tozh pryrodnymy ye poshuky novykh tekhnolohichnykh rishen dlia yoho zapovnennia. Naivazhlyvishu rol dlia vyrobnytstva tvarynnoho bilka vidihraiut ponovliuvani kormy roslynnoho pokhodzhennia, yaki znachnoiu miroiu ye dzherelamy bilkovykh kormiv i bilkovykh dobavok. Sered nykh: biomasa liutserny, amarantu, koniushyny luhovoi, horokhovo-vivsianykh sumishei, liupynu, lystia kapusty i buriaku toshcho.
Rozdil 1. Osnovy tekhnolohii vyrobnytstva biolohichno aktyvnykh dobavok iz soku liutserny ta amarantu z vykorystanniam ekstruduvannia zernovykh sumishei
Keywords: біологічно активні добавки; biolohichno aktyvni dobavky; використання соку люцерни та амаранту; vykorystannia soku liutserny ta amarantu; екструдування зернових сумішей; ekstruduvannia zernovykh sumishei; основні технології виробництва; osnovni tekhnolohii vyrobnytstva; режими технологічних процесів; rezhymy tekhnolohichnykh protsesiv; технологічне обладнання; tekhnolohichne obladnannia