Біотехніка вирощування товарного коропа Cyprinus carpio у приватному акціонерному товаристві «Петриківський рибгосп» Дніпровського району Дніпропетровської області - Земляний, Євгеній Леонідович; Zemlianyi, Yevhenii Leonidovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Кваліфікаційна робота складається зі вступу, огляду літератури, характеристики умов проведення досліджень, матеріалів і методів дослідження, розділу власних досліджень, висновків, пропозицій виробництву та списку використаних джерел. Основна частина роботи базується на результатах власних досліджень, представлених у розділі «Власні дослідження». У ході виконання роботи було проведено комплексний аналіз біотехніки вирощування товарного коропа (Cyprinus carpio) в умовах ПрАТ «Петриківський рибгосп»,. Особливу увагу приділено оцінці виробничих процесів, організації ставового господарства та ефективності застосовуваних технологічних рішень. Використання полікультури забезпечує більш повне використання кормових ресурсів водойм, зменшує внутрішньовидову конкуренцію за кормову базу та сприяє підвищенню загальної рибопродуктивності ставів. Встановлено, що застосовувана в господарстві технологія вирощування коропа дозволяє ефективно поєднувати використання природної кормової бази з додатковою годівлею, підтримувати належний екологічний стан водойм та отримувати високоякісну товарну продукцію. Це свідчить про доцільність подальшого впровадження та удосконалення інтенсивних технологій вирощування риби в умовах сучасного ставового рибництва України. The qualification thesis consists of an introduction, literature review, description of the research conditions, materials and methods, a chapter presenting the author's research findings, conclusions, practical recommendations for production, and a list of references. The main part of the thesis is based on the results of original research presented in the chapter "Own Research". During the study, a comprehensive analysis of the biotechnical aspects of marketable common carp (Cyprinus carpio) cultivation under the conditions of the Private Joint-Stock Company "Petrykivskyi Fish Farm" was carried out. Particular attention was paid to the assessment of production processes, the organization of pond aquaculture, and the efficiency of the applied technological practices. The study established that the fish farm operates according to a two-year production cycle and applies polyculture technology involving common carp together with herbivorous fish species. The use of polyculture promotes more efficient utilization of the natural food resources of ponds, reduces intraspecific competition for feed, and contributes to increased overall fish productivity. It was determined that the carp cultivation technology implemented at the enterprise effectively combines the utilization of the natural food base with supplementary feeding, ensures favorable ecological conditions in the ponds, and provides high-quality marketable fish products. The obtained results confirm the feasibility of further implementation and improvement of intensive aquaculture technologies under the conditions of modern pond fish farming in Ukraine.
Biotekhnika vyroshchuvannia tovarnoho koropa Cyprinus carpio u pryvatnomu aktsionernomu tovarystvi «Petrykivskyi rybhosp» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: фітопланктон; fitoplankton; малі водосховища; mali vodoskhovyshcha; таксономічне різноманіття; taksonomichne riznomanittia; сезонна динаміка; sezonna dynamika