Спосіб атенуації M. bovis швидкорослих штамів - Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, A. A.; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, Оleksii; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Зажарський, Володимир Володимирович; Zazharskiy, Vladymyr; Zazharskiy, Volodymyr; Zazharskyi, Vladymyr; Zazharskyi, Volodymyr; Zazharskiy, V.; et al. (My University, 2010)
Корисна модель належить до ветеринарної мікробіології і може бути використана для підвищення ефективності бактеріологічної діагностики туберкульозу тварин, селекції вакцинних штамів для конструювання препаратів специфічної профілактики хвороби. Найбільш близьким за біологічним рішенням до передбачуваної корисної роботи є пасажування М.bovis швидкорослого штаму через штучне живильне середовище із зміненим рівнем рН (від слабколужного до слабко-кислого). Задачею корисної моделі є розробка способу атенуації епізоотичного швидкорослого штаму М.bovis шляхом пасажування його через живильні середовища з підвищеним вмістом кислотних грам-еквівалентів, з метою отримання атенуйованих штамів. Поставлена мета досягається тим, що епізоотичний швидкорослий штам М.bovis пасажують через щільне яєчне живильне середовище з рН 6,5. Зниження рівня рН здійснювали шляхом внесення в живильне середовище соляної кислоти перед його згортанням. A useful model belongs to veterinary microbiology and can be used to increase the efficiency of bacteriological diagnosis of animal tuberculosis, selection of vaccine strains for the design of drugs for specific prevention of the disease. The closest biological solution to the supposed useful work is the passage of M. bovis to a fast-growing strain through an artificial nutrient medium with a changed pH (from weak to slightly acidic). The purpose of the utility model is to develop a method of attenuation of the epizootic fast-growing strain of M. bovis by passing it through nutrient medium with high content of acid grams equivalents, in order to obtain attenuated strains. The objective is achieved by the fact that the epizootic fast-growing strain of M. bovis passes through a dense egg nourishing medium with a pH of 6.5. Lowering the pH level was done by adding hydrochloric acid to the nutritional medium before it was cooled.
Method of attenuation of M. bovis of fast-growing strains
Keywords: морфологічні ознаки; morphological signs; туберкульоз; tuberculosis; спосіб атенуації M. bovis швидкорослих штамів; a method of attenuation of M. bovis of fast-growing strains; тинкторіальні властивості; tinctorial properties