Фінансове прогнозування та його роль у забезпеченні фінансової безпеки країни - Качула, Світлана Валентинівна; Kachula, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Важливим фактором створення ефективної системи суспільного розвитку у сьогоднішніх нестабільних умовах функціонування економічної системи стає достовірна інформація про стан певного економічного параметра в майбутньому. Це надзвичайно актуальне питання, враховуючи, що будь-яке рішення владної структури має прийматися та виконуватися на основі аналізу та оцінки наслідків його реалізації. Сучасні науковці приділяють велику увагу сутності та механізму фінансового прогнозування, його достовірності, ролі у забезпеченні фінансової безпеки. Фінансова безпека держави – це процес визначення обґрунтованих фінансових показників в майбутній перспективі органами державної влади, направлений на забезпечення стабільного розвитку суб’єктів всіх рівнів фінансово-економічних відносин з метою досягнення поставлених орієнтирів національного розвитку країни. Vazhlyvym faktorom stvorennia efektyvnoi systemy suspilnoho rozvytku u sohodnishnikh nestabilnykh umovakh funktsionuvannia ekonomichnoi systemy staie dostovirna informatsiia pro stan pevnoho ekonomichnoho parametra v maibutnomu. Tse nadzvychaino aktualne pytannia, vrakhovuiuchy, shcho bud-yake rishennia vladnoi struktury maie pryimatysia ta vykonuvatysia na osnovi analizu ta otsinky naslidkiv yoho realizatsii. Suchasni naukovtsi prydiliaiut velyku uvahu sutnosti ta mekhanizmu finansovoho prohnozuvannia, yoho dostovirnosti, roli u zabezpechenni finansovoi bezpeky. Finansova bezpeka derzhavy – tse protses vyznachennia obgruntovanykh finansovykh pokaznykiv v maibutnii perspektyvi orhanamy derzhavnoi vlady, napravlenyi na zabezpechennia stabilnoho rozvytku subiektiv vsikh rivniv finansovo-ekonomichnykh vidnosyn z metoiu dosiahnennia postavlenykh oriientyriv natsionalnoho rozvytku krainy.
Finansove prohnozuvannia ta yoho rol u zabezpechenni finansovoi bezpeky krainy
Keywords: фінансова безпека країни; finansova bezpeka krainy; фінансове прогнозування; finansove prohnozuvannia; досягнення національного розвитку держави; dosiahnennia natsionalnoho rozvytku derzhavy