The Quantum-Chemical Prediction for Some NMR Spectral Parameters in Systems Based on Aromatic Polyamides - Tokar, Andrey; Токар, Андрій Володимирович; Chihvintseva, Olga; Чигвінцева, Ольга Павлівна; Milosavljević, Milan; Мілосавлєвич, Мілан (Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2023)
Using the ab initio methods of quantum chemistry a detailed theoretical study of the basic parameters for nuclear magnetic resonance spectra has been carried out using the example of N-phenylbenzamide, which plays the role of a prototype for a monomeric chain of aromatic polyamides, in particular phenylons. The calculation results are quite consistent with the data of this type, as obtained earlier, and indicate a valid reproduction of the spectral characteristics for the model system within the selected theoretical approximation, both in vacuo as well as in the medium of dipolar aprotic solvents, namely dimethylacetamide and dimethyl sulfoxide За допомогою методів квантової хімії ab initio проведено детальне теоретичне дослідження основних параметрів спектрів ядерного магнітного резонансу на прикладі N-фенілбензаміду, який є прототипом мономерного ланцюга ароматичних поліамідів, зокрема фенілони. Результати розрахунків цілком узгоджуються з даними такого типу, отриманими раніше, і вказують на достовірне відтворення спектральних характеристик модельної системи в межах обраного теоретичного наближення як у вакуумі, так і в середовищі диполярних апротонних розчинників, а саме диметилацетамід і диметилсульфоксид.
Квантово-хімічний прогноз деяких спектральних параметрів ЯМР в системах на основі ароматичних поліамідів
Keywords: 1H NMR-spectrum; 1Н ЯМР-спектр; ab initio calculations; розрахунки ab initio; Onsager solvation model; Модель сольватації Онзагера; polarizable continuum method; метод поляризаційного континууму; solvation energy; енергія розчинення