Increasing the economic efficiency and competitiveness of poultry enterprises - Vinichenko, Ihor; Вініченко, Ігор Іванович; Kobets, Yevhenii; Кобець, Євгеній Анатолійович; Polehenka, Maryna; Полегенька, Марина Анатоліївна; Sitkovska, Alla; Сітковська, Алла Олександрівна; Prokopyshyn, O.; Прокопишин, О. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
In the monograph, theoretical, methodological and practical aspects of the formation and implementation of organizational and economic tools for improving the economic efficiency of poultry enterprises have been investigated. Stages of evolution of the concept of efficiency are specified, taxonomic features of the category “efficiency of enterprise” are systematized. A systematic approach to the definition of the category “economic efficiency of poultry farming” has been proposed, a methodology for assessing the economic efficiency of poultry enterprises has been provided. A retrospective analysis of the economic efficiency of poultry production and its competitiveness was carried out, taking into account all-Ukrainian development trends. The main directions for increasing the economic efficiency of poultry enterprises are proposed, in particular, the algorithm for diagnosing economic development has been improved, and a methodical toolkit for the formation of the production program of poultry enterprises has been developed. Proposals for the formation of an integrated system of material flow management and optimization of flow processes of poultry enterprises by creating a single information and logistics center are formulated, and a detailed algorithm for the formation and implementation of the concept of strategic management of the competitiveness of poultry enterprises is proposed. The monograph is meant for researchers, lecturers, masters, graduate and undergraduate students of the economic higher educational institutions; it will also be of use to practical specialists of agrarian enterprises and employees of agricultural organizations. У монографії розглянуто теоретико-методичні та практичні аспекти формування й реалізації організаційно-економічного інструментарію підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності підприємств птахівництва. Конкретизовано етапи розвитку еволюції поняття ефективності та конкурентоспроможності, здійснено систематизацію таксономічних ознак категорії “ефективність підприємства”. Запропоновано системний підхід до визначення категорії “економічна ефективність птахівництва”, надано методологію оцінки економічної ефективності та конкурентоспроможності підприємств птахівництва. Проведено ретроспективний аналіз економічної ефективності виробництва продукції птахівництва та її конкурентоспроможності з урахуванням загальноукраїнських тенденцій розвитку. Запропоновано основні напрями підвищення економічної ефективності підприємств птахівництва, зокрема удосконалено алгоритм діагностики економічного розвитку та розроблено методичний інструментарій формування виробничої програми підприємств птахівництва. Сформульовано пропозиції щодо формування інтегрованої системи управління матеріальними потоками та оптимізації потокових процесів підприємств птахівництва шляхом створення єдиного інформаційнологістичного центру. З метою успішної імплементації в підприємствах птахівництва концепції стратегічного управління конкурентоспроможністю розроблено теоретико-практичні рекомендації, Монографія призначена для наукових співробітників, викладачів, магістрів, аспірантів та студентів економічних вищих навчальних закладів; він також буде використовуватися практичним фахівцям аграрних підприємств і працівникам сільськогосподарських організацій.
Підвищення економічної ефективності та конкурентоспроможності підприємств птахівництва
Keywords: pidpryiemstva ptakhivnytstva; підприємства птахівництва; retrospektyvnyi analiz ekonomichnoi efektyvnosti; ретроспективний аналіз економічної ефективності; orhanizatsiino-ekonomichni instrumentarii; організаційно-економічнй інструментарій; konkurentospromozhnost; конкурентоспроможность; systema upravlinnia; система управління; vyrobnychi prohramy pidpryiemstv; виробничі програми підприємств