Комплексне вивчення протигрибкових властивостей крему «Мікозахіст плюс актив» в терапії трихофітії морських свиней (cavia porcellus) - Зажарський, Володимир Володимирович; Zazharskiy, Vladymyr; Zazharskiy, Volodymyr; Zazharskyi, Vladymyr; Zazharskyi, Volodymyr; Zazharskiy, V.; Zazharskyi, V.; Zazharskiy, Volodymyr V.; Zazharskiy, V. V.; Zazharskyi, V. V.; Zazharsky, V. V.; Zazharsky, Volodymyr; et al. (Українська військово-медична академія, 2025)
Вступ. Трихофітія, спричинена, зокрема, Trichophyton mentagrophytes, є поширеною дерматомікозною інфекцією, що викликає значні патологічні зміни у тварин та становить епізоотологічну проблему. Незважаючи на наявність протигрибкових засобів, пошук нових, ефективних та безпечних терапевтичних рішень залишається актуальним завданням сучасної медицини та фармації. Метою роботи є комплексне вивчення протигрибкових властивостей крему «Мікозахист плюс актив» на основі похідного 1,2,4‐триазолу при лікуванні трихофітії морських свинок. Матеріали і методи. Протигрибкові властивості крему «Мікозахист плюс актив» досліджували в умовах віварію Дніпровського державного аграрно–економічного університету з дотриманням Директиви 2010/63/ЄС. Експеримент проводили на 12 морських свинках середньою вагою 201‐220 г, поділених на три групи: перша – з генералізованою формою трихофітії, друга – з локальною формою, третя – клінічно здорові тварини. астосовували культурально‐мікологічні методи (мікроскопія, посів на агар Сабуро), морфолого‐ біохімічні аналізи крові (визначення білків, ферментів, глюкози тощо) та гістологічні дослідження шкіри й внутрішніх органів. Ефективність оцінювали за клінічним одужанням, динамікою маси тіла та результатами лабораторних аналізів протягом 28 днів. Результати. Крем «Мікозахист плюс актив» продемонстрував високу ефективність у лікуванні трихофітії. У групі з генералізованою формою повне клінічне та мікологічне одужання спостерігали у 75% тварин на 24‐26 день, у групі з локальною формою – у 100% на 16–17 день. Культурально‐мікологічні дослідження підтвердили Trichophyton mentagrophytes як етіологічний агент. При культивуванні ізольованого збудника у присутності 1,2,4‐триазолу, спостерігали значущу зону затримки росту колоній (фунгістатична дія). Зважування показало зменшення маси хворих тварин, але з позитивною тенденцією при лікуванні досліджуваним препаратом. Результати морфо‐біохімічних показників крові показали, що патологічний процес носить локальний характер без значного впливу на системні функції. В ході досліджень визначений негативний вплив токсинів збудника трихофітії на функції внутрішніх органів та розвиток у них дистрофічних явищ з частковою втратою функцій, особливо при генералізованій формі інфекції. Гістологічно підтверджено покращення стану шкіри (зменшення гіперкератозу, запалення) та внутрішніх органів при застосуванні досліджуваного препарату. Висновки. Як етіофактор мікозу морських свинок ізолювали і ідентифікували Trichophyton mentagrophytes. Трихофітія у піддослідних тварин перебігала у хронічній формі з локальним або генералізованим ураженням шкіри, без свербіжу і болісних ознак. Культурально‐мікологічні дослідження виявили фунгістатичну дію крему «Мікозахист плюс актив» на основі похідного 1,2,4‐триазолу in vitro (затримка росту колоній). Терапевтичне використання довело фунгістатичну дію препарату та продемонструвало його ефективність для терапії трихофітії у морських свинок. Результати свідчать про перспективність подальших досліджень для застосування крему у лікуванні дерматологічних патологій шкіри. Introduction. Ringworm, caused, in particular, by Trichophyton mentagrophytes, is a common dermatomycosis infection that causes significant pathological changes in animals and constitutes an epizootological problem. Despite the availability of antifungal agents, the search for new, effective and safe therapeutic solutions remains an urgent task of modern medicine and pharmacy. The purpose of the work is a comprehensive study of the antifungal properties of the cream «Myko‐Protection Plus Active» based on a 1,2,4‐triazole derivative in the treatment of trichophytosis in guinea pigs. Materials and methods. The antifungal properties of the cream «Myko‐Protection Plus Active» were studied in the conditions of the vivarium of the Dnipro State Agrarian and Economic University in compliance with Directive 2010/63/EU. The experiment was conducted on 12 guinea pigs with an average weight of 201‐220 g, divided into three groups: the first – with a generalized form of trichophytosis, the second – with a local form, the third – clinically healthy animals. Cultural and mycological methods were used (microscopy, culture on Sabouraud agar), morphological and biochemical blood tests (determination of proteins, enzymes, glucose, etc.) and histological studies of the skin and internal organs. The effectiveness was assessed by clinical recovery, body weight dynamics and laboratory test results for 28 days. Results. Cream «Myko–Protection Plus Active» demonstrated high efficacy in the treatment of trichophytosis. In the group with a generalized form, complete clinical and mycological recovery was observed in 75% of animals on days 24‐26, in the group with a local form – in 100% on days 16‐17. Cultural and mycological studies confirmed Trichophyton mentagrophytes as the etiological agent. When cultivating the isolated pathogen in the presence of 1,2,4‐triazole, a significant zone of colony growth inhibition was observed (fungistatic effect). Weighing showed a decrease in the mass of sick animals, but with a positive trend when treated with the study drug. The results of morpho–biochemical blood parameters showed that the pathological process is local in nature without a significant effect on systemic functions. During the research, the negative impact of toxins of the trichophytosis pathogen on the functions of internal organs and the development of dystrophic phenomena in them with partial loss of functions, especially in the generalized form of infection, was determined. Histologically, an improvement in the condition of the skin (reduction of hyperkeratosis, inflammation) and internal organs was confirmed when using the studied drug. Conclusions. Trichophyton mentagrophytes was isolated and identified as the etiological factor of mycosis in guinea pigs. Trichophytosis in experimental animals occurred in a chronic form with local or generalized skin lesions, without itching and painful symptoms. Cultural and mycological studies revealed the fungistatic effect of the cream «Myko-Protection Plus Active» based on the 1,2,4-triazole derivative in vitro (colony growth retardation). Therapeutic use proved the fungistatic effect of the drug and demonstrated its effectiveness for the treatment of trichophytosis in guinea pigs. The results indicate the prospects for further studies for the use of the cream in the treatment of dermatological skin pathologies.
Comprehensive study of the antifungal properties of the cream «Myko-protection plus active» in the therapy of trichophythia in guinea pigs (Cavia porcellus)
Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494 Сосницький Олександр Іванович https://orcid.org/0000-0002-2853-9732 Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327 Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135 Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
Keywords: грибкові захворювання; fungal diseases; протигрибкові властивості; antifungal properties; трихофітія; trichophytosis; дерматофіти; dermatophytes; фунгістатична дія; fungistatic effect; крем; cream; протигрибкові засоби; antifungal agents