Ефективність лікування респіраторного синдрому у гризунів в умовах ветеринарної клініки свійських та екзотичних тварин «Колібрі» фізичної особи-підприємця «Назарова О.В.» міста Дніпро - Касьянова, І. Р.; Kasyanova, I. R. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Одним із найросповсюдженіших захворювань у гризунів є респіраторний синдром — 29%. Найчастіше цей синдром проявляється як риніт чи ринотрахеїт, а також отит зовнішнього/середнього вуха. На другому місці від вищезгаданих патологій — бронхопневмонія, яка часто є ускладненням пропущених ринотрахеїтів та бронхітів. Провівши лікування, у другій групі відбулося таке зниження показників крові: у кролів лейкоцитів до 35,14% та лімфоцитів до 31,43%(Р<0,05), у шиншил лейкоцитів 16,77% та лімфоцитів 17,18%(Р<0,05). Обидві схеми лікування є дієвими, але стабілізування стану кролів та шиншил другої дослідної групи, які приймали речовину гумінової природи “Гумілід” проходило більш шидко і як наслідок — одужання цих тварин настало на три дні швидше. А за рентген діагностики відмітили, що у хворих які не приймали “Гумілід” наявне рубцювання легеневої тканини після перенесеної бронхопневмонії. Економічна ефективність у першій дослідній групи становить 1,573.24 грн., а другої дослідної - 1,627.38 грн. One of the most common diseases in rodents is respiratory syndrome - 29%. More often, this syndrome manifests itself as rhinitis or rhinotracheitis, as well as external/medium ear otitis. In second place of the above-mentioned pathologies is bronchopneumonia, which is often a complication of missed rhinotracheitis and bronchitis. After treatment, in the second group there was the following decrease in blood values: in rabbits leucocytes up to 35.14% and lymphocytes up to 31.43% (P<0.05), in chinchillas leucocytes 16.77% and lymphocytes 17.18% (P <0.05). Both therapeutic regimen are effective, but the stabilisation of rabbits and chinchillas of the second experimental group, who took the humilid substance "Humilid" was faster and, as a result, the recovery of these animals came three days faster. And according to X-ray diagnostics, it was noted that patients who did not take "Humilid" have pulmonary scarring after bronchopneumonia. Economic efficiency amounted to UAH 1,573.24 in the first group, and UAH 1,627.38 in the second group.
Effectiveness of treatment of respiratory syndrome in rodents in the conditions of the veterinary clinic of domestic and exotic animals "Kolibri" of the individual entrepreneur "Nazarova O.V.", city of Dnipro
Keywords: “Гумілід”; "Humilid"; гризуни; rodents; респіраторний синдром; respiratory syndrome; бронхопневмонія; bronchopneumonia; лікування; treatment; ефективність; efficiency