Удосконалення технології органічного вирощування риб родини лососевих ( Salmonidae ) на базі приватного підприємства «Pisciculture la Courbière» (м. Тараскон-сюр- Ар’єж, Франція) - Воскобойник, Ольга Геннадіївна; Voskoboinyk, Olha Hennadiivna (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Дипломна робота представлена на 58 сторінках машинописного тексту, має 8 таблиць та 12 рисунків, список використаної літератури налічує 36 літературних джерел та 3 додатки. Дипломна робота складається з 7 розділів. Об’єктом дослідження є вивчення впливу зміни кормового раціону на стан та собівартість продукції рибництва, як форма вдосконалення технології органічного розведення райдужної форелі з використанням інтенсивного методу вирощування. Під час проведення досліду було встановлено вплив нового корму на стан райдужної форелі. Були відмічені позитивні зміни у швидкості росту риби та її зовнішньому вигляді. Економічну доцільність зміни корму можна описати за збільшенням швидкості приросту маси риби та зміцненням її імунітету. Цей факт допоможе прискорити технологічний процес та збільшити прибуток підприємства не завдаючи шкоди продуктам виробництва. Після проведення експерименту власниками підприємства було прийняте рішення про зміну кормового раціону на всій фермі для всіх вікових груп райдужної форелі, що вирощується. Дані цього дослідження можуть бути корисними для інших підприємств, що займаються виробництвом органічної райдужної форелі. Перехід на новий більш збалансований корм приватним підприємством «Pisciculture la Courbière» може бути прикладом органічного вирощування райдужної форелі для українських виробників. На нашу думку, дане питання можна досліджувати у подальшому. Удосконалення технологій органічного вирощування допоможе адаптувати метод вирощування райдужної форелі для різних регіонів світу та покращити стан продукту на світовому та українському ринках органічної продукції. Dyplomna robota predstavlena na 58 storinkakh mashynopysnoho tekstu, maie 8 tablyts ta 12 rysunkiv, spysok vykorystanoi literatury nalichuie 36 literaturnykh dzherel ta 3 dodatky. Dyplomna robota skladaietsia z 7 rozdiliv. Obiektom doslidzhennia ye vyvchennia vplyvu zminy kormovoho ratsionu na stan ta sobivartist produktsii rybnytstva, yak forma vdoskonalennia tekhnolohii orhanichnoho rozvedennia raiduzhnoi foreli z vykorystanniam intensyvnoho metodu vyroshchuvannia. Pid chas provedennia doslidu bulo vstanovleno vplyv novoho kormu na stan raiduzhnoi foreli. Buly vidmicheni pozytyvni zminy u shvydkosti rostu ryby ta yii zovnishnomu vyhliadi. Ekonomichnu dotsilnist zminy kormu mozhna opysaty za zbilshenniam shvydkosti pryrostu masy ryby ta zmitsnenniam yii imunitetu. Tsei fakt dopomozhe pryskoryty tekhnolohichnyi protses ta zbilshyty prybutok pidpryiemstva ne zavdaiuchy shkody produktam vyrobnytstva. Pislia provedennia eksperymentu vlasnykamy pidpryiemstva bulo pryiniate rishennia pro zminu kormovoho ratsionu na vsii fermi dlia vsikh vikovykh hrup raiduzhnoi foreli, shcho vyroshchuietsia. Dani tsoho doslidzhennia mozhut buty korysnymy dlia inshykh pidpryiemstv, shcho zaimaiutsia vyrobnytstvom orhanichnoi raiduzhnoi foreli. Perekhid na novyi bilsh zbalansovanyi korm pryvatnym pidpryiemstvom «Pisciculture la Courbière» mozhe buty prykladom orhanichnoho vyroshchuvannia raiduzhnoi foreli dlia ukrainskykh vyrobnykiv. Na nashu dumku, dane pytannia mozhna doslidzhuvaty u podalshomu. Udoskonalennia tekhnolohii orhanichnoho vyroshchuvannia dopomozhe adaptuvaty metod vyroshchuvannia raiduzhnoi foreli dlia riznykh rehioniv svitu ta pokrashchyty stan produktu na svitovomu ta ukrainskomu rynkakh orhanichnoi produktsii.
Udoskonalennia tekhnolohii orhanichnoho vyroshchuvannia ryb rodyny lososevykh ( Salmonidae ) na bazi pryvatnoho pidpryiemstva «Pisciculture la Courbière» (m. Taraskon-siur- Ariezh, Frantsiia)
Keywords: розведення райдужної форелі; rozvedennia raiduzhnoi foreli; технологія органічного вирощування риб; tekhnolohiia orhanichnoho vyroshchuvannia ryb; удосконалення технології; udoskonalennia tekhnolohii; лососеві риби; lososevi ryby; продукція рибництва; produktsiia rybnytstva