Розвиток лідерських якостей як запорука ефективної діяльності публічних службовців - Лебеденко, Олеся Василівна; Lebedenko, Olesya (ГО «Громадська наукова організація «Фундація публічно-правових ініціатив», 2022)
В статті досліджено теоретичні засади лідерства. Проаналізовано тотожність понять «лідерство» та «керівництво», охарактеризовано їхні особливості, виявлено спільні та відмінні риси. Встановлено, що для успішної діяльності колективу необхідні і керівництво, і лідерст-во. Керівництво потрібне для того, щоб здійснювати процес управлін-ня на офіційних засадах. Лідерство виступає рушійною силою, яка згуртовує співробітників, надихає їх на нові звершення. Наведено погляди дослідників стосовно яко-стей, які мають бути притаманні лідерам. Виявлено, що серед якос-тей, які найчастіше згадувалися як лідерські, виділяються наступні: енергійність; розум, інтелектуальні здібності; знання справи; потреба в досягненнях; мотивація лідерства, потреба у владі; домінантність, прагнення вищого становища над іншими; ініціативність; наявність цілі, визначеність планів; відпові-дальність; наполегливість, завзя-тість; екстраверсія, товариськість; здатність до співпраці; здатність до співчуття; пристосовність, гнуч-кість. Важливою ознакою лідерст-ва є здатність здійснювати вплив на поведінку інших людей. Обґру-нтовано, що вказані особливості є лише передумовою для виникнен-ня лідерства. Для реалізації лідер-ського потенціалу необхідне поєд-нання природних нахилів з освітою та практичною діяльністю, в результаті якої розвиваються лідерські здібності. З’ясовано, що лідерство залежить від відносин, що виникають у процесі групової діяльності і значною мірою обумовлюється індивідуальними особливостями членів групи: їхніми потребами, їхнім баченням особистості, в якій вони готові визнати лідера та якостей, якими має володіти ця особистість. Наголошено, що розвиток лідерських якостей має стати одним з пріоритетних напрямків кадрової політики в публічній службі, оскільки лідерство виступає запорукою забезпечення сучасного ефективного публічного управління. The article examines the theoretical principles of leadership. The identity of the concepts of "leadership" and "management" was analyzed, their features were characterized, common and distinctive features were identi-fied. It was established that both management and leadership are nec-essary for the successful operation of the team. Leadership is needed in order to carry out the management process on a formal basis. Leadership acts as a driving force that unites em-ployees and inspires them to new achievements. The views of research-ers regarding the qualities that should be inherent in leaders are given. It was found that among the qualities that were most often mentioned as leadership, the following stand out: vigor; mind, intellectual abilities; knowledge of the matter; the need for achievement; leadership motivation, need for power; dominance, striving for a higher position over others; initiative; existence of a goal, determination of plans; responsibility; perseverance, tenacity; extroversion, sociability; ability to cooperate; the ability to empathize; adaptability, flexibility. An important feature of leadership is the ability to influence the behavior of other people. It is substantiated that the specified features are only a prerequisite for the emergence of leadership. To realize the leadership potential, a combination of natural inclinations with education and practical activities is necessary, as a result of which leadership skills are developed. It was found that leadership depends on the relation-ships that arise in the process of group activity and is largely deter-mined by the individual characteris-tics of group members: their needs, their vision of the personality in which they are ready to recognize the leader and qualities that this personal-ity should possess. It was emphasized that the development of leadership qualities should become one of the priority areas of personnel policy in the public service, since leadership is the key to ensuring modern effective public administration.
Development of leadership qualities as a guarantee of effective activity of public officials
Keywords: керівництво; management; лідерство; leadership; лідерські якості; leadership qualities; публічна служба; public service