Державне регулювання інноваційної діяльності закладів вищої освіти України - Будько, Ігор Романович; Вudko, Ihor Romanovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2019)
На підставі досліджень екологічної моделі ушкодження біологічних об´єктів (свиней) ксенобіотиками через забруднені корми, доведена ефективність екологічно безпечного технологічного прийому для відновлення продуктивності тварин, виробництва екологічно чистої свинини у господарствах,де використовують корми з підвищеним вмістом Плюмбуму і Кадмію. Отримані дані дають можливість передбачати вплив ксенобіотиків, зокрема Плюмбуму і Кадмію на продуктивність свиней, їх фізіологічний стан, якість свинини, їх міграцію, перерозподіл у організмі, концентрацію у внутрішніх органах, що необхідно знати при проведенні екологічної експертизи технологій і встановленні меж стійкості екологічних систем та їх компонентів до різних техногенно-антропогенних навантажень. Робота має велике практичне значення як у виробництві так і в навчальному процесі. Na pidstavi doslidzhen ekolohichnoi modeli ushkodzhennia biolohichnykh ob´iektiv (svynei) ksenobiotykamy cherez zabrudneni kormy, dovedena efektyvnist ekolohichno bezpechnoho tekhnolohichnoho pryiomu dlia vidnovlennia produktyvnosti tvaryn, vyrobnytstva ekolohichno chystoi svynyny u hospodarstvakh,de vykorystovuiut kormy z pidvyshchenym vmistom Pliumbumu i Kadmiiu. Otrymani dani daiut mozhlyvist peredbachaty vplyv ksenobiotykiv, zokrema Pliumbumu i Kadmiiu na produktyvnist svynei, yikh fiziolohichnyi stan, yakist svynyny, yikh mihratsiiu, pererozpodil u orhanizmi, kontsentratsiiu u vnutrishnikh orhanakh, shcho neobkhidno znaty pry provedenni ekolohichnoi ekspertyzy tekhnolohii i vstanovlenni mezh stiikosti ekolohichnykh system ta yikh komponentiv do riznykh tekhnohenno-antropohennykh navantazhen. Robota maie velyke praktychne znachennia yak u vyrobnytstvi tak i v navchalnomu protsesi.
Derzhavne rehuliuvannia innovatsiinoi diialnosti zakladiv vyshchoi osvity Ukrainy
Keywords: екологічно безпечна продукція тваринництва; ekolohichno bezpechna produktsia tvarynnytstva; виробництво свинини; vyrobnytstvo svynyny; важкі метали; vazhki metaly; раціон свиней; ratsion svynei; кормові добавки; kormovi dobavky