Трансплантація органів у ветеринарії - Циганенко, А. Є.; Tsyhanenko, A. Ye.; Гордієнко, Юлія Анатоліївна; Gordiienko, Iuliia; Gordiienko, Iuliia Anatoliivna; Hordiienko, Yuliia; Hordiienko, Yuliia Anatoliivna; Gordiienko, Iuliia A.; Gordiienko, Iu. A. (Поліський національний університет, 2026)
У роботі проаналізовано сучасний стан трансплантації органів у ветеринарній медицині та перспективи використання технології CRISPR/Cas9 для створення імуносумісних ксенотрансплантатів. Розглянуто основні підходи до генетичної модифікації органів-донорів, спрямовані на зменшення ризику імунного відторгнення, тромбоутворення та передачі ендогенних ретровірусів. Показано, що застосування CRISPR/Cas9 відкриває перспективи подолання міжвидового імунного бар’єра та створення безпечних джерел донорських органів для медицини й ветеринарії. U roboti proanalizovano suchasnyi stan transplantatsii orhaniv u veterynarnii medytsyni ta perspektyvy vykorystannia tekhnolohii CRISPR/Cas9 dlia stvorennia imunosumisnykh ksenotransplantativ. Rozghlianuto osnovni pidkhody do henetychnoi modyfikatsii orhaniv-donoriv, spriamovani na zmenshennia ryzyku imunnoho vidtorhnennia, tromboutvorennia ta peredachi endohennykh retrovirusiv. Pokazano, shcho zastosuvannia CRISPR/Cas9 vidkryvaie perspektyvy podolannia mizhvydovoho imunnoho bariera ta stvorennia bezpechnykh dzherel donorskykh orhaniv dlia medytsyny y veterynarii.
Transplantatsiia orhaniv u veterynarii
Гордієнко Юлія Анатоліївна https://orcid.org/0000-0003-0788-2176
Keywords: ксенотрансплантація; ksenotransplantatsiia; трансплантація органів; transplantatsiia orhaniv; генетична модифікація; henetychna modyfikatsiia