Клініко-лабораторна та інструментальна оцінка діагностичних критеріїв вогнищевих процесів у печінці собак - Майстренко, Г. Д.; Maistrenko, Hanna Dmytrivna; Шендрик, Любов Іванівна; Shendryk, Ljubov; Shendrik, L.; Shendryk, L. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Вогнищеві процеси у печінці собак характеризуються локальним розвитком патологічного процесу різного генезу, вражаючи паренхіму та строму печінки. Мають різні розміри – від дрібних посттравматичних кіст, які не проявляються симптоматично, до гепатоцелюлярних аденом, маса яких може досягати розмірів, які здавлюють шлунок, викликаючи блювоту. Серед вогнищевих процесів незаразної етіології часто реєструють кісти, абсцеси, неоплазії. Гельмінти також можуть викликати локальне ураження печінки. Можуть виявляти абсцеси, які утворилися на місці личинки Ascaris sp., кісти при печінкових трематодозах або гідатиди, викликані паразитуванням личинкової стадії E. granulosis. УЗД є високоінформативним і малоінвазивним методом за дослідження вогнищевих процесів у печінці собак і дозволяє диференціювати патології паразитарної і незаразної етіології. Але до постановки діагнозу слід підходити комплексно, враховуючи епізоотологічні, анамнестичні дані, гематологічні результати та сонографічні ознаки ураження. За вагань вдаються до гістологічного дослідження біоптатів. Такий протокол є доступним для більшості лікарів ветеринарної медицини і дозволяє з високою точністю встановити діагноз. Vohnyshchevi protsesy u pechintsi sobak kharakteryzuiutsia lokalnym rozvytkom patolohichnoho protsesu riznoho henezu, vrazhaiuchy parenkhimu ta stromu pechinky. Maiut rizni rozmiry – vid dribnykh posttravmatychnykh kist, yaki ne proiavliaiutsia symptomatychno, do hepatotseliuliarnykh adenom, masa yakykh mozhe dosiahaty rozmiriv, yaki zdavliuiut shlunok, vyklykaiuchy bliuvotu. Sered vohnyshchevykh protsesiv nezaraznoi etiolohii chasto reiestruiut kisty, abstsesy, neoplazii. Helminty takozh mozhut vyklykaty lokalne urazhennia pechinky. Mozhut vyiavliaty abstsesy, yaki utvorylysia na mistsi lychynky Ascaris sp., kisty pry pechinkovykh trematodozakh abo hidatydy, vyklykani parazytuvanniam lychynkovoi stadii E. granulosis. UZD ye vysokoinformatyvnym i maloinvazyvnym metodom za doslidzhennia vohnyshchevykh protsesiv u pechintsi sobak i dozvoliaie dyferentsiiuvaty patolohii parazytarnoi i nezaraznoi etiolohii. Ale do postanovky diahnozu slid pidkhodyty kompleksno, vrakhovuiuchy epizootolohichni, anamnestychni dani, hematolohichni rezultaty ta sonohrafichni oznaky urazhennia. Za vahan vdaiutsia do histolohichnoho doslidzhennia bioptativ. Takyi protokol ye dostupnym dlia bilshosti likariv veterynarnoi medytsyny i dozvoliaie z vysokoiu tochnistiu vstanovyty diahnoz.
Kliniko-laboratorna ta instrumentalna otsinka diahnostychnykh kryteriiv vohnyshchevykh protsesiv u pechintsi sobak
Шендрик Любов Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9843-6993
Keywords: патології паразитарної і незаразної етіології, діагностика; patolohii parazytarnoi i nezaraznoi etiolohii, diahnostyka; собаки; sobaky; вогнищеві процеси у печінці; vohnyshchevi protsesy u pechintsi