Effectiveness of herbicides and plant growth regulators in corn crops - Tkalich, Yurii; Ткаліч, Юрій Ігорович; Kolesnykova, K.; Колесникова, К.; Nazarenko, Mykola; Назаренко, Микола Миколайович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
The objective of this study was determining the effectiveness of weed control and increasing the productivity of the DN Galatea corn hybrid when using modern herbicides, plant growth regulators and adjuvants. Indicators of the technical efficiency of herbicides differed according to the variants of the experiment, which generally characterizes the phytotoxic properties of the agents as a different indicator. At the initial stage of the development of the corn agrocoenosis, the highest efficiency was provided by: Task Extra(880g/ha) + Synergen SOC(0.25%) – 92%; Titus Extra(50 g/ha) + Synergen SOC(0.15%) – 39%; Titus Extra(100 g/ha) + Synergen SOC (0.25%) – 94%; Titus Extra(50 g/ha) + Prima(0.4 L/ha) + Synergen SOC(0.15%) – 94%. As can be seen from the figures, the corn crops in those variants were free of weeds during the phases of panicle shedding. Effective control of the invasion of weeds in corn, but with lower technical efficiency options, was demonstrated by Task Extra (440g/ha) + Trend 90 (0.1%) – 85%; Task Extra (440g/ha) + Synergen SOC (0.15%) – 89%; Titus Extra (50 g/ha) + Trend 90 (0.2%) – 86%; Titus Extra (100 g/ha) + Trend 90 (0.2%) – 88%. The application of the Master Power (1.5 L/ha) – 70% also caused a less significant effect; this was not the first year we observed this. Based on the results of the research in our laboratory, we can conclude that the Master Power is significantly inferior to the herbicide Master (150 g/ha) + Biopower (1.25 L/ha), which was more effective. The highest aboveground biomass of weeds in the air-dry state was traditionally recorded in the control version without the introduction of the agents – 109.7 g/m2 . The characteristics of the weed flora on the research plots are also given, as well as the evaluation of the elements of the structure of the corn hybrid crop with the use of the specified agents. Метою роботи було визначення ефективності знищення бур’янів та підвищення продуктивності гібриду кукурудзи ДН Галатея за використання сучасних гербіцидів, регуляторів росту та ад’ювантів. Показники технічної ефективності гербіцидів відрізнялися за варіантами досліду, що в цілому характеризує фітотоксичні властивості засобів як різний показник. На початковому етапі розвитку агроценозу кукурудзи найвищу ефективність забезпечували: Таск Екстра (880 г/га) + Синерген СОЦ (0,25%) – 92%; Тітус Екстра (50 г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 39%; Тітус Екстра (100 г/га) + Синерген СОЦ (0,25%) – 94%; Тітус Екстра (50 г/га) + Прима (0,4 л/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 94%. Як видно з рисунків, посіви кукурудзи на цих варіантах були чистими від бур’янів у фазах осипання волоті. Ефективний контроль інвазії бур’янів на кукурудзі, але з нижчими варіантами технічної ефективності, продемонстрували Таск Екстра (440г/га) + Тренд 90 (0,1%) – 85%; Таск Екстра (440г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 89%; Тітус Екстра (50 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 86%; Тітус Екстра (100 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 88%. Менш суттєвий ефект дало також застосування Мастер Пауер (1,5 л/га) – 70 %; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення препаратів – 109,7 г/м. але з меншими параметрами технічної ефективності продемонстрував Таск Екстра (440г/га) + Тренд 90 (0,1%) – 85%; Таск Екстра (440г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 89%; Тітус Екстра (50 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 86%; Тітус Екстра (100 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 88%. Менш суттєвий ефект дало також застосування Мастер Пауер (1,5 л/га) – 70 %; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення засобів – 109,7 г/м. але з меншими параметрами технічної ефективності продемонстрував Таск Екстра (440г/га) + Тренд 90 (0,1%) – 85%; Таск Екстра (440г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 89%; Тітус Екстра (50 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 86%; Тітус Екстра (100 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 88%. Менш суттєвий ефект дало також застосування Мастер Пауер (1,5 л/га) – 70 %; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення препаратів – 109,7 г/м. Таск Екстра (440г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 89%; Тітус Екстра (50 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 86%; Тітус Екстра (100 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 88%. Менш суттєвий ефект дало також застосування Мастер Пауер (1,5 л/га) – 70 %; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення засобів – 109,7 г/м. Таск Екстра (440г/га) + Синерген СОЦ (0,15%) – 89%; Тітус Екстра (50 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 86%; Тітус Екстра (100 г/га) + Тренд 90 (0,2%) – 88%. Менш суттєвий ефект дало також застосування Мастер Пауер (1,5 л/га) – 70 %; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення засобів – 109,7 г/м. 5 л/га) – 70% також викликало менш значний ефект; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення препаратів – 109,7 г/м. 5 л/га) – 70% також викликало менш значний ефект; ми це спостерігали не перший рік. За результатами досліджень у нашій лабораторії можна зробити висновок, що Майстер Пауер значно поступається гербіциду Майстер (150 г/га) + Біопауер (1,25 л/га), який був більш ефективним. Найбільша надземна біомаса бур’янів у повітряно-сухому стані традиційно зафіксована в контрольному варіанті без внесення препаратів – 109,7 г/м.2 . Дано характеристику бур’янової флори на дослідних ділянках, а також оцінку елементів структури посіву гібридів кукурудзи з використанням зазначених засобів.
Ефективність гербіцидів та регуляторів росту рослин у посівах кукурудзи
Keywords: herbicides; гербіциди; growth regulators; регулятори росту; corn; кукурудза; Zea mays; Zea mays; invasive plants; інвазивні рослини; weeds; бур'яни