Дослідження росту та розвитку вермикультури за впливу Гуміліду - Гейсун, А. А.; Geisun, A. A.; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Stepchenko, L. M.; Stepchenko, Lilia M.; Stepchenko, Lilia (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2016)
У статті наведені результати застосування біологічно активної добавки «Гумілід» у вермитехнології. Перспективним є пошук нових способів підвищення ефективності вермикультури для біотехнологічного використання. Мета роботи – дослідити закономірності впливу Гуміліду у складі поживного субстрату на формування біомаси та репродуктивні якості гібриду червоного каліфорнійського черв'яка в умовах лабораторії кафедри біотехнології та безпеки життєдіяльності ДВНЗ «УДХТУ» та лабораторії з гумінових речовин ім. проф. Л.А. Христєвої ДДАЕУ. Об'єктом дослідження була вермикультура - гібрид червоного каліфорнійського черв'яка, з якої були сформовані одна контрольна (К) та шість дослідних І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ груп по 10 статевозрілих особин у кожній, з вологою масою від 0,30 г. Повторність досліду трьохкратна. У контрольну групу додавали дистильовану воду. У субстрати для дослідних варіантів І, ІІ, ІІІ, ІV, V, VІ вносили розчини біологічно активної добавки «Гумілід» з інтервалом 1 раз в 7 днів в наступних кількостях: 6,0; 10,0; 14,0; 20,0; 24,0; 30,0 мг/кг сухого субстрату відповідно. На початку спостереження кількість Гуміліду 20,0 мг/кг субстрату була найбільш ефективною у нарощуванні середньої маси однієї особини вермикультури, а на кінець дослідження найвищий приріст її склав при застуванні добавки у кількості 6,0 мг/кг порівняно з контролем. Отже, біологічна активна добавка гумінового походження «Гумілід» у діапазоні концентрацій 6-20 мг/кг поживного субстрату сприяла активному росту особин вермикультури, що виражалось в нарощуванні біомаси. Додавання до субстрату біологічно активної добавки у діапазоні концентрацій від 10 до 30 мг/кг при вермикультивуванні забезпечило значне підвищення репродуктивної функції червоного каліфорнійського черв'яка. У подальших експериментах плануємо дослідити вплив Гуміліду на біосинтез білку в біомасі вермикультури та динаміку утворення гумінових речовин у біогумусі. In the article you can see the results of the use of biological active addition «Gumilid » in vermitechnology. In perspective new ways must be found to increase efficiency of vermiculture for biotechnological use. The aim of the work is to investigate the impact of laws Gumilid as a part of a nutritious substrate on the formation of biomass and reproductive qualities of the hybrid red Californian worm in the laboratory of the biotechnology and life protection department SHEI «USUCT» and the laboratory of humic substances by Professor L. A. Khristeva DSAEU. The object of the investigation is vermiculture. It is the hybrid of a red Californian worm from which one control (K) and six research I, II, II, IV, V, VI groups of 10 mature individuals have been formed and each with a wet weight of 0.30 grams. The investigation was repeated three times. In the control group distilled water was added. In the substrates for the research variants I, II, III, IV, V, VI were added solutions of biological active addition «Gumilid » at intervals one time every seven days in the following quantities: 6,0; 10,0; 14,0; 20,0; 24,0; 30,0 mg/kg of dry substrate respectively. In the beginning of observation the quantity of Gumilid 20,0 mg/kg was the most effective in the accumulation of the average weight of one vermicultural individual and at the end of the investigation its high growth was higher when using the addition in an amount of 6.0 mg/kg compared with the control. Biological active addition of humic origin «Gumilid» in the concentration of 6-20 mg/kg of the consumable substrate contributed to the dynamic growth of vermicultural individuals that was shown in increase of biomass. Thus, adding the biological active addition to the substrate in a concentration of 10 to 30 mg/kg under vermicultivation provided a significant increase of reproductive function of the red Californian worm. In the future we plan to investigate the impact of Gumilid on protein biosynthesis in biomass of vermiculture and dynamic creation of humic substances in biohumus.
The investigation of growth and development vermoculture under the influence of Gumilid
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
Keywords: репродуктивна функція; reproductive function; вермикультура; vermiculture; гумілід; Gumilid; гумінові речовини; humic substances; біомаса; biomass