Оцінка екологічних режимів у межах територій електричних підстанцій методами фітоіндикації - Потапенко, Олена Валентинівна; Potapenko, Olena (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2016)
Проведено синфітоіндикацію екологічних режимів, які формуються на територіях енергетичних підстанцій, та встановлено напрям екологічних трансформацій, викликаних забрудненням ґрунту підстанцій технологічною олією. Показано, що синфітоіндикація є інформативним методом для встановлення екологічних режимів за умов антропогенної трансформації екотопів. Можливість використання інструментарію фітоіндикації з метою екологічної оцінки антропогенно трансформованих територій обумовлена неспецифічним характером реагування угруповань живих організмів на забруднення навколишнього середовища. На фоні природних градієнтів, яким підкоряється екологічна обстановка в зоні енергетичних підстанцій, їх рослинний покрив віддзеркалює певні специфічні риси, притаманні саме цим антропогенним утворенням. Уніфікація екологічної структури рослинності під впливом забруднення ґрунту технологічною олією є свідченням уніфікації екологічних режимів. Provedeno synfitoindykatsiiu ekolohichnykh rezhymiv, yaki formuiutsia na terytoriiakh enerhetychnykh pidstantsii, ta vstanovleno napriam ekolohichnykh transformatsii, vyklykanykh zabrudnenniam gruntu pidstantsii tekhnolohichnoiu oliieiu. Pokazano, shcho synfitoindykatsiia ye informatyvnym metodom dlia vstanovlennia ekolohichnykh rezhymiv za umov antropohennoi transformatsii ekotopiv. Mozhlyvist vykorystannia instrumentariiu fitoindykatsii z metoiu ekolohichnoi otsinky antropohenno transformovanykh terytorii obumovlena nespetsyfichnym kharakterom reahuvannia uhrupovan zhyvykh orhanizmiv na zabrudnennia navkolyshnoho seredovyshcha. Na foni pryrodnykh hradiientiv, yakym pidkoriaietsia ekolohichna obstanovka v zoni enerhetychnykh pidstantsii, yikh roslynnyi pokryv viddzerkaliuie pevni spetsyfichni rysy, prytamanni same tsym antropohennym utvorenniam. Unifikatsiia ekolohichnoi struktury roslynnosti pid vplyvom zabrudnennia gruntu tekhnolohichnoiu oliieiu ye svidchenniam unifikatsii ekolohichnykh rezhymiv.
Otsinka ekolohichnykh rezhymiv u mezhakh terytorii elektrychnykh pidstantsii metodamy fitoindykatsii
Keywords: фітоіндикація; fitoindykatsiia; забруднення ґрунтів; zabrudnennia gruntiv; електричні підстанції; elektrychni pidstantsii; кластерний аналіз; klasternyi analiz; екологічне різноманіття; ekolohichne riznomanittia; угруповання рослин; uhrupovannia roslyn