Просторова організація дерново-літогенних ґрунтів на лесах - Задорожна, Г. О.; Zadorozhna, G.; Бабенко, М. Г.; Babenko, M. (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2011)
Встановлено три кластери педонів, які складають просторову організацію дерново-літогенних ґрунтів. Кластер А має горизонт підвищеної твердості на глибині 15−30 см, для кластера С властиве плавне збільшення твердості зі збільшенням глибини. Перехідний кластер В характеризується наявністю у нього горизонту з підвищеною твердістю на глибині 25−40 см. The spatial analysis lets to found three clusters of the pedons which form the spatial organization of the sod lithogenic soils on loess. The cluster A has horizon with increased soil penetration resistance on the 15.30 cm layer. The cluster Cdemonstrates gradation of the soil penetration resistance within soil body. Intermediate behaviour of the cluster B arises in horizon with increased soil penetration resistance on the 25.40 cm.
The spatial organization of the sod lithogenic soils the on loess
Keywords: три кластери педонів; three clusters of pedons; дерново-літогенні ґрунти; sod-lithogenic soils; горизонт підвищеної твердості; horizon of increased hardness; ландшафтна екологія; landscape ecology