Особливості здійснення управління з врахуванням впливу офшорних зон на економічний стан України - Коваленко, Наталія; Kovalenko, Nataliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Незвичайним економічним явищем є офшорна юрисдикція, що являє собою територію зі спеціальним правовим режимом для здійснення підприємницької діяльності, яка має достатньо переваг, класифікованих за різними характеристиками. Головною причиною формування сучасної мережі офшорних фінансових центрів є значна мобільність фінансових активів у цілому, а також темпи зростання світового фінансового ринку, які значно випереджають темпи зростання реальної економіки. Офшорний бізнес постійно видозмінюється та ускладняється, адаптуючись до нових вимог та умов, зумовлених змінами законодавчої бази, внаслідок чого ускладняються й схеми використання офшорних зон. Тому на сьогодні питання про функціонування офшорних зон є актуальним і суперечливим водночас. Nezvychainym ekonomichnym yavyshchem ye ofshorna yurysdyktsiia, shcho yavliaie soboiu terytoriiu zi spetsialnym pravovym rezhymom dlia zdiisnennia pidpryiemnytskoi diialnosti, yaka maie dostatno perevah, klasyfikovanykh za riznymy kharakterystykamy. Holovnoiu prychynoiu formuvannia suchasnoi merezhi ofshornykh finansovykh tsentriv ye znachna mobilnist finansovykh aktyviv u tsilomu, a takozh tempy zrostannia svitovoho finansovoho rynku, yaki znachno vyperedzhaiut tempy zrostannia realnoi ekonomiky. Ofshornyi biznes postiino vydozminiuietsia ta uskladniaietsia, adaptuiuchys do novykh vymoh ta umov, zumovlenykh zminamy zakonodavchoi bazy, vnaslidok choho uskladniaiutsia y skhemy vykorystannia ofshornykh zon. Tomu na sohodni pytannia pro funktsionuvannia ofshornykh zon ye aktualnym i superechlyvym vodnochas.
Osoblyvosti zdiisnennia upravlinnia z vrakhuvanniam vplyvu ofshornykh zon na ekonomichnyi stan Ukrainy
Keywords: офшорна юрисдикція; ofshorna yurysdyktsiia; здійснення підприємницької діяльності; zdiisnennia pidpryiemnytskoi diialnosti; використання офшорних зон; vykorystannia ofshornykh zon