Організаційно-економічні засади розвитку бджолярства, як складової аграрного ринку України - Свиноус, І. В.; Svynous, I.; Присяжнюк, Н. М.; Prysiazhniuk, N.; Федорук, Ю. В.; Fedoruk, Y.; Лозінський, М. В.; Lozinskyi, M.; Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; et al. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2023)
У багатьох країнах світу серед чинників забезпечення ефективного функціонування аграрного сектора економіки, формування балансу продовольчих ресурсів важливе місце приділяється активному використанню потенціал у бджільництва. Як свідчать дослідження, Україна потенціал галузі бджільництва у вирішенні економічних, екологічних і соціальних проблем розвитку аграрного сектору використовується недостатньо. Скорочується кількість бджолосімей, знижується виробництво меду та іншої продукції, повільно здійснюються процеси технологічного та організаційного вдосконалення галузі, не створюються адекватні умови її наукового, кадрового та інституційного забезпечення. Військова агресія росії проти нашої держави негативно відобразилася на розвитку бджолярства, що спричинило до скорочення кількості бджолосімей в господарствах усіх категорій на 10,5%, в тому числі суб'єктах підприємницької діяльності в сфері аграрного бізнесу — 13,6 %, господарствах населення — 10,5 %.Дослідження показують, що вирішення проблем бджільництва в Україні, більш повної реалізації потенціалу його економіко- екологічної та соціальної значущості, перетворення на ефективну галузь сільського господарства та об'єкт аграрного бізнесу передбачає здійснення комплексу взаємопов'язаних та взаємозумовлених заходів економічного, організаційноNтехнологічного, управлінського та управлінського. Дослідження дозволяє визначити такі основні напрями більш повного використання потенціалу галузі бджільництва у вирішенні актуальних економічних, екологічних та соціальних проблем розвитку аграрного сектору України:1. Розвиток матеріальноNтехнічної бази бджільництва інноваційної основі. Слід збільшити кількість бджолосімей, здійснити конкретні заходи щодо вдосконалення технологічних процесів у галузі, виготовлення (придбання)сучасних технічних засобів та обладнання, необхідних для ефективного функціонування суб’єктів підприємницької діяльності — виробників продукції бджільництва.2. Розширення кооперативноNінтеграційних відносин у галузі бджільництва, сферах переробки та реалізації бджільницької продукції. Даний напрямок передбачає створення різних кооперативноNінтеграційних структур, до складу яких можуть бути включені власники приватних пасік, фермерські господарства, сільськогосподарські та торгово-збутові організації, що переробляють підприємства.3. Удосконалення породного складу бджолосімей та племінної роботи у бджільництві. Необхідно підвищити рівень наукового забезпечення селекційної роботи у галузі та функціонування бджолорозплідників. In many countries of the world, among the factors of ensuring the effective functioning of the agricultural sector of the economy, the formation of the balance of food resources, an important place is given to the active use of the potential of beekeeping. According to studies, the potential of the beekeeping industry in solving economic, ecological and social problems of the development of the agrarian sector in Ukraine is insufficiently used. The number of bee colonies is decreasing, the production of honey and other products is decreasing, the processes of technological and organizational improvement of the industry are being carried out slowly, adequate conditions for its scientific, personnel and institutional support are not being created. Russia's military aggression against our country had a negative impact on the development of beekeeping, which led to a reduction in the number of bee colonies in farms of all categories by 10.5%, including subjects of entrepreneurial activity in the field of agrarian business — 13.6%, households of the population — 10 .5%.Studies show that solving the problems of beekeeping in Ukraine, more fully realizing the potential of its economic, ecological and social significance, transforming it into an effective branch of agriculture and an object of agrarian business requires the implementation of a complex of interrelated and interrelated measures of economic, organizational, technological, managerial and management. The study makes it possible to determine the following main directions for a more complete use of the potential of the beekeeping industry in solving current economic, ecological and social problems of the development of the agricultural sector of Ukraine:1. Development of the material and technical base of beekeeping on an innovative basis. The number of bee colonies should be increased, specific measures should be taken to improve technological processes in the industry, manufacture(purchase) modern technical means and equipment, necessary for the effective functioning of business entities — producers of beekeeping products.2. Expansion of cooperative and integration relations in the field of beekeeping, spheres of processing and sale of beekeeping products. This direction involves the creation of various cooperative and integration structures, which may include owners of private apiaries, farms, agricultural and trade and marketing organizations that process enterprises.3. Improvement of breeding composition of bee families and breeding work in beekeeping. It is necessary to increase the level of scientific support for selection work in the industry and the functioning of apiaries.
Orhanizatsiino-ekonomichni zasady rozvytku bdzholiarstva, yak skladovoi ahrarnoho rynku Ukrainy
Keywords: бджільництво; beekeeping; аграрний ринок; agricultural market; мед; honey; кооперація; cooperation; державна підтримка; state support