Вплив агромоніторингу на збільшення врожайності соняшнику в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Гайдамацьке» Дніпровського району Дніпропетровської області - Кайстря, Станіслав В’ячеславович; Kaistria, Stanislav Viacheslavovych (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
В останні роки доступ до супутникових знімків став легшим. Їх використання для управління рослинами збільшується: 15 % площі ріпаку та пшениці, виробленої у Франції, підлягають консультаціям щодо азотних добрив на основі зображень біомаси та азоту, поглинених, за супутниковими оцінками, з нещодавно спостережуваного повторного зростання. Крім того, ці нові інструменти забезпечують доступ до просторової мінливості, відображаються і використовуються безпосередньо для служб розширення. В даний час характеристики вбудованих датчиків добре калібруються для вимірювання показників рослинності. Агрономічні моделі потім використовуються для визначення потреби азоту в посівах відповідно до мети збору врожаю. Однак прямий доступ до даних про поглинання азоту або з забезпечення азотом або хлорофілом рідко доступний. Технологія, доступна сьогодні на супутниковому сузір'ї RapidEye, пропонує цю можливість. Що стосується посівів соняшнику, то спроби розвивати ці нові технології ще тривають. Найбільш прямим застосуванням вимірювання площі листя можуть бути рекомендації з поливу. CETIOM розробляє правило управління зрошенням соняшнику на основі індексу площі листя на початку цвітіння. Це вимірювання на графіку ще важко здійснити, алометричні методи трудомісткі, підходять непрямі вимірювання перехопленого випромінювання, але обладнання все ще не широко доступне і умови його використання досить суворі. Інші оцінки (візуальні...) не здаються доречними. Використання супутникових знімків добре пристосоване для оцінки індексу рослинності, добре корельованого з площею листя або індексом площі листя (включаючи щільність населення). Мета нашої дипломної роботи – виявити вплив агромоніторингу на збільшення рівня врожайності соняшнику у умовах нашого господарства і надати конкретні практичні рекомендації та особливості їх впроваджування у виробництво. V ostanni roky dostup do suputnykovykh znimkiv stav lehshym. Yikh vykorystannia dlia upravlinnia roslynamy zbilshuietsia: 15 % ploshchi ripaku ta pshenytsi, vyroblenoi u Frantsii, pidliahaiut konsultatsiiam shchodo azotnykh dobryv na osnovi zobrazhen biomasy ta azotu, pohlynenykh, za suputnykovymy otsinkamy, z neshchodavno sposterezhuvanoho povtornoho zrostannia. Krim toho, tsi novi instrumenty zabezpechuiut dostup do prostorovoi minlyvosti, vidobrazhaiutsia i vykorystovuiutsia bezposeredno dlia sluzhb rozshyrennia. V danyi chas kharakterystyky vbudovanykh datchykiv dobre kalibruiutsia dlia vymiriuvannia pokaznykiv roslynnosti. Ahronomichni modeli potim vykorystovuiutsia dlia vyznachennia potreby azotu v posivakh vidpovidno do mety zboru vrozhaiu. Odnak priamyi dostup do danykh pro pohlynannia azotu abo z zabezpechennia azotom abo khlorofilom ridko dostupnyi. Tekhnolohiia, dostupna sohodni na suputnykovomu suziri RapidEye, proponuie tsiu mozhlyvist. Shcho stosuietsia posiviv soniashnyku, to sproby rozvyvaty tsi novi tekhnolohii shche tryvaiut. Naibilsh priamym zastosuvanniam vymiriuvannia ploshchi lystia mozhut buty rekomendatsii z polyvu. CETIOM rozrobliaie pravylo upravlinnia zroshenniam soniashnyku na osnovi indeksu ploshchi lystia na pochatku tsvitinnia. Tse vymiriuvannia na hrafiku shche vazhko zdiisnyty, alometrychni metody trudomistki, pidkhodiat nepriami vymiriuvannia perekhoplenoho vyprominiuvannia, ale obladnannia vse shche ne shyroko dostupne i umovy yoho vykorystannia dosyt suvori. Inshi otsinky (vizualni...) ne zdaiutsia dorechnymy. Vykorystannia suputnykovykh znimkiv dobre prystosovane dlia otsinky indeksu roslynnosti, dobre korelovanoho z ploshcheiu lystia abo indeksom ploshchi lystia (vkliuchaiuchy shchilnist naselennia). Meta nashoi dyplomnoi roboty – vyiavyty vplyv ahromonitorynhu na zbilshennia rivnia vrozhainosti soniashnyku u umovakh nashoho hospodarstva i nadaty konkretni praktychni rekomendatsii ta osoblyvosti yikh vprovadzhuvannia u vyrobnytstvo.
Vplyv ahromonitorynhu na zbilshennia vrozhainosti soniashnyku v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Haidamatske» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: рослинництво; roslynnytstvo; збільшення врожайності; zbilshennia vrozhainosti; соняшник; soniashnyk; агромоніторинг; ahromonitorynh