Динамічні особливості агротехнологічного розвитку рослинництва у Придніпровському регіоні - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Іжболдін, Олександр Олександрович; Izhboldin, Oleksandr; Бондаренко, Оксана Володимирівна; Bondarenko, Oksana; Готвянська, Анна Сергіївна; Hotvianska, Anna; Ноздріна, Наталія Леонідівна; Nozdrina, Nataliya (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Рослинництво України має всі необхідні, історично сформовані передумови для ефективного функціонування та розвитку. Ця галузь може відігравати винятково важливу роль завдяки специфічним властивостям, які віддзеркалюються у високій її конкурентоспроможності. Виробництво продукції рослинництва є важливим як для задоволення потреб населення у продуктах харчування, так і для виготовлення кормів у галузі тваринництва. Галузь має також значний експортний потенціал. Визначальним фактором підвищення ефективності виробництва продукції рослинництва, на нашу думку, є інтенсифікація всіх виробничих процесів, спрямованих насамперед на підвищення врожайності сільськогосподарських культур шляхом використання високопродуктивних сортів та гібридів, удосконалення культури ведення землеробства із застосуванням інноваційних технологій, науково обґрунтованих систем удобрення та системи сівозмін, високоякісного і своєчасного виконання технологічних операцій. Roslynnytstvo Ukrainy maie vsi neobkhidni, istorychno sformovani peredumovy dlia efektyvnoho funktsionuvannia ta rozvytku. Tsia haluz mozhe vidihravaty vyniatkovo vazhlyvu rol zavdiaky spetsyfichnym vlastyvostiam, yaki viddzerkaliuiutsia u vysokii yii konkurentospromozhnosti. Vyrobnytstvo produktsii roslynnytstva ye vazhlyvym yak dlia zadovolennia potreb naselennia u produktakh kharchuvannia, tak i dlia vyhotovlennia kormiv u haluzi tvarynnytstva. Haluz maie takozh znachnyi eksportnyi potentsial. Vyznachalnym faktorom pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii roslynnytstva, na nashu dumku, ye intensyfikatsiia vsikh vyrobnychykh protsesiv, spriamovanykh nasampered na pidvyshchennia vrozhainosti silskohospodarskykh kultur shliakhom vykorystannia vysokoproduktyvnykh sortiv ta hibrydiv, udoskonalennia kultury vedennia zemlerobstva iz zastosuvanniam innovatsiinykh tekhnolohii, naukovo obgruntovanykh system udobrennia ta systemy sivozmin, vysokoiakisnoho i svoiechasnoho vykonannia tekhnolohichnykh operatsii.
Dynamichni osoblyvosti ahrotekhnolohichnoho rozvytku roslynnytstva u Prydniprovskomu rehioni
Keywords: врожайність сільськогосподарських культур; vrozhainist silskohospodarskykh kultur; рослинництво України; roslynnytstvo Ukrainy; виробництво продукції рослинництва; vyrobnytstvo produktsii roslynnytstva; підвищення ефективності; pidvyshchennia efektyvnosti