Вплив ґрунтозахисного обробітку ґрунту на фізичні властивості чорнозему звичайного в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Добриня Ю» Синельниківського району Дніпропетровської області - Берковська, Катерина; Berkovska, Kateryna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Встановлено, що більш інтенсивно на щільність ґрунту діють заходи механічного обробітку. В природних умовах під впливом змін температурного режиму та вологи діапазон зміни щільності доходить до ±0,05 г/см3. В залежності від типу кореневої системи показник може збільшуватись до ±0,22 – 0,31 г/см3, а за обробітку механічним способом показник становить ±0,40 г/см3.Vstanovleno, shcho bilʹsh intensyvno na shchilʹnistʹ gruntu diyutʹ zakhody mekhanichnoho obrobitku. V pryrodnykh umovakh pid vplyvom zmin temperaturnoho rezhymu ta volohy diapazon zminy shchilʹnosti dokhodytʹ do ±0,05 h/sm3. V zalezhnosti vid typu korenevoyi systemy pokaznyk mozhe zbilʹshuvatysʹ do ±0,22 – 0,31 h/sm3, a za obrobitku mekhanichnym sposobom pokaznyk stanovytʹ ±0,40 h/sm3.
Vplyv gruntozakhysnoho obrobitku gruntu na fizychni vlastyvosti chornozemu zvychaynoho v umovakh tovarystva z obmezhenoyu vidpovidalʹnistyu «Dobrynya YU» Synelʹnykivsʹkoho rayonu Dnipropetrovsʹkoyi oblasti
Keywords: ґрунтозахисний обробіток грунту; soil protection tillage; урожай; harvest; полицевий обробіток; shelf tillage; безполицевий обробіток; tillage-free tillage; перелік культур; list of crops; ефективність; efficiency