Вплив попередників на урожайність кукурудзи на зерно в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ АГРО-ТЕМП» Дніпровського району Дніпропетровської області - Ситник, Віталій; Sytnyk, Vitalii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Питання впливу попередників на продуктивність кукурудзи залишається актуальним як з агротехнічної, так і з економічної точок зору. У сучасних умовах посилюється значення сталого землеробства, що передбачає оптимізацію сівозміни, раціональне використання ґрунтових ресурсів та зниження негативного впливу агровиробництва на екосистему. Дослідження показують, що обрання попередника впливає на структуру ґрунту, вологозапаси, забезпеченість поживними речовинами та розвиток бур’янів і патогенів, що, у свою чергу, визначає рівень врожайності кукурудзи. Pytannia vplyvu poperednykiv na produktyvnist kukurudzy zalyshaietsia aktualnym yak z ahrotekhnichnoi, tak i z ekonomichnoi tochok zoru. U suchasnykh umovakh posyliuietsia znachennia staloho zemlerobstva, shcho peredbachaie optymizatsiiu sivozminy, ratsionalne vykorystannia gruntovykh resursiv ta znyzhennia nehatyvnoho vplyvu ahrovyrobnytstva na ekosystemu. Doslidzhennia pokazuiut, shcho obrannia poperednyka vplyvaie na strukturu gruntu, volohozapasy, zabezpechenist pozhyvnymy rechovynamy ta rozvytok burianiv i patoheniv, shcho, u svoiu cherhu, vyznachaie riven vrozhainosti kukurudzy.
Vplyv poperednykiv na urozhainist kukurudzy na zerno v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «KOMPANIIa AHRO-TEMP» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: насіння; nasinnia; ґрунт; grunt; ТОВ «КОМПАНІЯ АГРО-ТЕМП»; TOV «KOMPANIIa AHRO-TEMP»; кукурудза; kukurudza; добрива; dobryva