Analysis of the spatial organization of Vallonia pulchella (Muller, 1774) ecological niche in Technosols (Nikopol manganese ore basin, Ukraine) - Йоркіна, Надія; Yorkina, Nadia; Маслікова, Катерина Павлівна; Maslikova, Katerina; Кунах, Ольга; Kunah, Olga; Жуков, Олександр; Zhukov, Olexandr (Center for Biodiversity of Montenegro, 2018)
Екологічна ніша Valloniapulchella (Muller, 1774) була досліджена за допомогою загального факторного аналізу GNESFA. Виявлено, що екологічна ніша мікромолюску визначається як едафічними факторами, так і екологічними особливостями рослинності. Екологічна ніша оптима може бути представлена інтегральними змінами, такими як маргінальність та осі спеціалізації, і може бути побудована в географічному просторі. Показано просторовий розподіл індексу придатності ареалу Valloniapulchella (HSI) в межах тезноземів (дерново-літогенних ґрунтах на червоно-бурих глинах), що дозволяє прогнозувати оптимальні умови існування виду. The ecological niche of Vallonia pulchella (Muller, 1774) was investigated by means of the general factor analysis of GNESFA. It was revealed that the ecological niche of a micromollusk is determined by both edaphic factors and ecological features of vegetation. Ecological niche optima may be presented by integral variables such as marginality and specialization axes and may be plotted in geographic space. The spatial distribution of the Vallonia pulchella habitat suitability index (HSI) within the Technosols (sod-lithogenic soils on red-brown clays) is shown, which allows predicting the optimal conditions for the existence of the species.
Аналіз просторової організації екологічної ніші Vallonia pulchella (Muller, 1774) в Техносолах (Нікопольський марганцевий рудний басейн, Україна)
Keywords: молюски; mollusks; маргінальність; marginality; біорізноманіття; biodiversity; Україна; Ukraine; екологічна ніша; ecological niche