Integrated alage culture as multypurpose solution for small pheasant farms - Onyshchenko, O.; Онищенко, О. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2016)
Obhovoriuietsia potentsial kultyvuvannia mikrovodorostei dlia zabezpechennia tsinnoiu kormovoiu dobavkoiu myslyvskykh ptakhiv ta utylizatsii vidkhodiv vyrobnytstva. Vyrishuietsia zavdannia rozrobky intehrovanoi systemy kultyvuvannia z urakhuvanniam rynkovykh vymoh do yakosti produktsii (biomasy), pytomoi produktyvnosti ta vartosti samoi systemy, yaka mozhe zabezpechuvaty y protsesy ochyshchennia vody. Eksperymentalna robota z intehratsii lanky kultyvuvannia u vyrobnychyi tsykl maloi ptakhofermy bula vykonana dlia vyiavlennia mozhlyvosti vprovadzhennia u fazanivnytstvi. Dovedeno, shcho poslid fazaniv mozhe buty korysnym dzherelom pozhyvnykh rechovyn dlia kultyvuvannia khlorely, yaka, krim funktsii peretvorennia bioheniv, vykorystovuietsia yak kormova dobavka, shcho maie istotnyi vplyv na produktyvnist ptytsi. Zaproponovana skhema ekolohichnoho zabezpechennia pidvyshchuie vyrobnychi pokaznyky hospodarstva v tsilomu. Обговорюється потенціал культивування мікроводоростей для забезпечення цінною кормовою добавкою мисливських птахів та утилізації відходів виробництва. Вирішується завдання розробки інтегрованої системи культивування з урахуванням ринкових вимог до якості продукції (біомаси), питомої продуктивності та вартості самої системи, яка може забезпечувати й процеси очищення води. Експериментальна робота з інтеграції ланки культивування у виробничий цикл малої птахоферми була виконана для виявлення можливості впровадження у фазанівництві. Доведено, що послід фазанів може бути корисним джерелом поживних речовин для культивування хлорели, яка, крім функції перетворення біогенів, використовується як кормова добавка, що має істотний вплив на продуктивність птиці. Запропонована схема екологічного забезпечення підвищує виробничі показники господарства в цілому.
Комплексна культура альгу як багатоцільове рішення для невеликих фазаноферм
Keywords: utylizatsii vidkhodiv; утилізації відходів; ptakhivnytstvo; птахівництво; vyroshchuvannia fazaniv; вирощування фазанів; khlorela; хлорела; biolohichno aktyvna dobavka; біологічно активна добавка