Яєчна продуктивність курей за використання препарату «Вітатон» та вітаміну А - Похил, Володимир Іванович; Pokhil, Volodymyr; Pokhil, V.; Pokhil, V. I.; Pokhyl, V.; Pokhyl, V. I.; Pohyl, V.; Pohyl, V. I.; Pohil, V.; Pohil, V. I.; Pokhyl, Volodymyr Ivanovych; Pokhil, Vladimir; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Проведено дослідження щодо ефективності використання в складі комбікормів для товарного стада курей-несучок кросу “Ломанн ЛСЛКласік” кормової добавки «Вітатону» та вітаміну А. Для досліду відібрали 300 курей-несучок, яких методом випадкової вибірки розподілили на три групи. У досліді перша (контрольна) група курей отримувала впродовж облікового періоду (123 днів) повнораціонний комбікорм, згідно добової норми, виготовлений в умовах комбікормового заводу птахопідприємства (ОР), друга група – ОР + 400 г Вітатону на 100 кг корму, третя – ОР + 200 г Вітатону, з додаванням вітаміну А, щоб загальний рівень вітаміну А відповідав нормі, згідно рекомендацій фірми Ломанн Тирцухт – 12000 МО/кг комбікорму. Введення в раціон «Вітатону» сприяло збільшенню несучості на 3,6 % та середньої маси одного яйця на 2,9 %, в той час як комплекс «Вітатон» + вітамін А покращив даний показник на 4,7% та 7,9 % відповідно. Provedeno doslidzhennia shchodo efektyvnosti vykorystannia v skladi kombikormiv dlia tovarnoho stada kurei-nesuchok krosu “Lomann LSLKlasik” kormovoi dobavky «Vitatonu» ta vitaminu A. Dlia doslidu vidibraly 300 kurei-nesuchok, yakykh metodom vypadkovoi vybirky rozpodilyly na try hrupy. U doslidi persha (kontrolna) hrupa kurei otrymuvala vprodovzh oblikovoho periodu (123 dniv) povnoratsionnyi kombikorm, zghidno dobovoi normy, vyhotovlenyi v umovakh kombikormovoho zavodu ptakhopidpryiemstva (OR), druha hrupa – OR + 400 h Vitatonu na 100 kh kormu, tretia – OR + 200 h Vitatonu, z dodavanniam vitaminu A, shchob zahalnyi riven vitaminu A vidpovidav normi, zghidno rekomendatsii firmy Lomann Tyrtsukht – 12000 MO/kh kombikormu. Vvedennia v ratsion «Vitatonu» spryialo zbilshenniu nesuchosti na 3,6 % ta serednoi masy odnoho yaitsia na 2,9 %, v toi chas yak kompleks «Vitaton» + vitamin A pokrashchyv danyi pokaznyk na 4,7% ta 7,9 % vidpovidno.
Yaiechna produktyvnist kurei za vykorystannia preparatu «Vitaton» ta vitaminu A
Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Cанжара Роман Андрійович https://orcid.org/0000-0002-7660-2476
Keywords: вітамін А; vitamin A; яєчна продуктивність; yaiechna produktyvnist; кури-несучки; kury-nesuchky; кормові добавки; kormovi dobavky; «Вітатон»; «Vitaton»