Профіль чутливості до антибіотиків та бактеріофагів збудників уроциститів собак - Білокінь, П. Ю.; Bilokin, P. Yu.; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M.; Bilan, Marina (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено чутливість основних бактеріальних збудників інфекційних уроциститів собак до антибіотиків і бактеріофагових препаратів in vitro. Встановлено значну варіабельність антибіотикорезистентності серед грампозитивних і грамнегативних бактерій. Порівняльна оцінка двох бактеріофагових препаратів показала, що один із них мав ширший спектр антимікробної активності та був ефективним проти більшої кількості ізолятів навіть у низьких концентраціях. Отримані результати підтверджують перспективність застосування бактеріофагів як альтернативи або доповнення до антибіотикотерапії при уроциститах собак. Doslidzheno chutlyvist osnovnykh bakterialnykh zbudnykiv infektsiinykh urotsystytiv sobak do antybiotykiv i bakteriofahovykh preparativ in vitro. Vstanovleno znachnu variabelnist antybiotykorezystentnosti sered hrampozytyvnykh i hramnehatyvnykh bakterii. Porivnialna otsinka dvokh bakteriofahovykh preparativ pokazala, shcho odyn iz nykh mav shyrshyi spektr antymikrobnoi aktyvnosti ta buv efektyvnym proty bilshoi kilkosti izoliativ navit u nyzkykh kontsentratsiiakh. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut perspektyvnist zastosuvannia bakteriofahiv yak alternatyvy abo dopovnennia do antybiotykoterapii pry urotsystytakh sobak.
Profil chutlyvosti do antybiotykiv ta bakteriofahiv zbudnykiv urotsystytiv sobak
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X
Keywords: уроцистит собак; urotsystyt sobak; антибіотикорезистентність; antybiotykorezystentnist; бактеріофаги; bakteriofahy; бактеріальні збудники; bakterialni zbudnyky