Mechanisms of livestock adaptation to heat stress - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ТОВ «УКРЛОГОС Груп» ; ГО «Молодіжна наукова ліга», 2025)
Heat stress significantly reduces productivity, reproductive efficiency, and welfare of livestock, requiring effective adaptation strategies under changing climate conditions. The theses summarize modern approaches to improving thermotolerance, including genomic selection, antioxidant strategies, and monitoring of epigenetic and metabolic responses. The integration of genetic, biochemical, and management solutions supports sustainable livestock production under heat stress conditions. Тепловий стрес суттєво знижує продуктивність, відтворну здатність і добробут сільськогосподарських тварин, що потребує пошуку ефективних адаптаційних рішень в умовах зміни клімату. У тезах узагальнено сучасні підходи до підвищення термостійкості тварин, зокрема використання геномної селекції, антиоксидантних стратегій, а також моніторингу епігенетичних і метаболічних змін. Поєднання генетичних, біохімічних і технологічних заходів створює основу для підвищення стійкості тваринництва до теплового навантаження.
Механізми адаптації сільськогосподарських тварин до теплового стресу
Keywords: genomic selection; геномна селекція; adaptation; адаптація; heat stress; тепловий стрес; livestock; сільськогосподарські тварини; antioxidants; антиоксиданти; thermotolerance; термостійкість