Особливості екологічного моніторингу якості соняшникового меду - Бочков, М. В.; Bochkov, M. V.; Похил, Володимир Іванович; Pokhil, Volodymyr; Pokhil, V.; Pokhil, V. I.; Pokhyl, V.; Pokhyl, V. I.; Pohyl, V.; Pohyl, V. I.; Pohil, V.; Pohil, V. I.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Воєнні дії, які відбуваються на території України забруднюють ґрунти, повітря, водойми, винищують ліси, унікальні екосистеми, а в майбутньому можуть скоротити українцям життя. Тому особливу важливість набувають дослідження впливу військових дій на навколишнє середовище Встановлено, що в зразках меду з території Зеленодольської ОТГ, показник кадмію підвищився в 12,5 разів, Нікопольської – у 8,0, Апостолівської – у 4 рази; кількість свинцю – відповідно в 5,4, 9,0 та 1,3 рази; рівень цинку – 1,4, 1,2 та 1,1 рази, заліза на 1,3 рази в Зеленодольській та 1,1 в Нікопольській ОТГ, що, на нашу думку, можна пов’язати з наявністю цих елементів у навколишньому середовищі після вибухів в період активної вегетації соняшника. Voienni dii, yaki vidbuvaiutsia na terytorii Ukrainy zabrudniuiut grunty, povitria, vodoimy, vynyshchuiut lisy, unikalni ekosystemy, a v maibutnomu mozhut skorotyty ukraintsiam zhyttia. Tomu osoblyvu vazhlyvist nabuvaiut doslidzhennia vplyvu viiskovykh dii na navkolyshnie seredovyshche Vstanovleno, shcho v zrazkakh medu z terytorii Zelenodolskoi OTH, pokaznyk kadmiiu pidvyshchyvsia v 12,5 raziv, Nikopolskoi – u 8,0, Apostolivskoi – u 4 razy; kilkist svyntsiu – vidpovidno v 5,4, 9,0 ta 1,3 razy; riven tsynku – 1,4, 1,2 ta 1,1 razy, zaliza na 1,3 razy v Zelenodolskii ta 1,1 v Nikopolskii OTH, shcho, na nashu dumku, mozhna poviazaty z naiavnistiu tsykh elementiv u navkolyshnomu seredovyshchi pislia vybukhiv v period aktyvnoi vehetatsii soniashnyka.
Osoblyvosti ekolohichnoho monitorynhu yakosti soniashnykovoho medu
Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X
Keywords: бойові дії в Україні; boiovi dii v Ukraini; мед соняшниковий; med soniashnykovyi; важкі метали; vazhki metaly