Особливості діагностики та лікування собак за венеричної саркоми в умовах державної лікарні ветеринарної медицини Шевченківського та Соборного районів міста Дніпро - Татарчук, Р. Д.; Tatarchuk, R. D. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Трансмісивна венерична саркома в структурі онкологічної патології складає близько 10 %. Факторами ризику її виникнення є стать тварини (частота розвитку у псів вище, ніж у сука на 30 %), категорія метисів (верифікується у 58 % випадків), репродуктивний статус (пік захворюваності припадає на 5-7-річних особин), маса тіла (за її показника 20-40 кг діагностується у 48,2 %). Застосування комплексного лікування трансмісивної венеричної саркоми, яке включало електрохірургічне видалення пухлини та хіміотерапію вінкристином та циклофосфаном, підвищувало його ефективність до 100 % на тлі подовження безрецидивного періоду. Transmissible venereal sarcoma in the structure of oncological pathology is about 10%. Risk factors for its occurrence are the sex of the animal (the frequency of development in dogs is higher than in bitches by 30 %), the category of mestizos (verified in 58% of cases), reproductive status (peak incidence occurs in 5-7-year-olds), body weight (at its rate of 20-40 kg is diagnosed in 48.2 %). The use of complex treatment of transmissible venereal sarcoma, which included electrosurgical removal of the tumor and chemotherapy with vincristine and cyclophosphamide, increased its effectiveness to 100 % against the background of prolongation of the recurrence-free period.
Peculiarities of diagnosis and treatment of dogs with venereal sarcoma in the conditions of the state hospital of veterinary medicine of Shevchenkivsky and Soborny districts of the city of Dnipro
Keywords: діагностичні критерії; diagnostic criteria; собаки; dogs; венерична саркома; venereal sarcoma; електрокоагуляція; electrocoagulation