Племінна цінність та стресостійкість голштинських бугаїв-плідників - Пришедько, Володимир Михайлович; Pryshedko, Vladimir M.; Pryshedko, V. M.; Pryshedko, V.; Prishedko, V. (Подільський державний аграрно-технічний університет, 2018)
Досліджено показники племінної цінності у бугаїв-плідників голштинської породи залежно від типу їх стресостійкості. З’ясовано, що всі дослідні бугаї-плідники за результатом оцінки за походженням характеризуються високим потенціалом молочної продуктивності. Встановлено, що високостресостійкі бугаї відрізняються вищими показниками племінної цінності, у тому числі: за величиною надою – на 502 кг (6,62 %), кількістю молочного жиру – на 27 кг (9,61 %) та кількістю молочного білка – на 15 кг (5,98 %), але різниця не достовірна. Плідники високого типу стресостійкості також мають вищий селекційний індекс за результатами оцінки за якістю потомства. Таким чином, виявлена тенденція до зростання племінної цінності бугаїв-плідників з підвищенням рівня їх стресостійкості. The breeding value indices of the Holstein breeder bulls depending on the type of their stress resistance were studied. It was found out that all experimental buddies, based on the assessment of origin, are characterized by high milk productivity potential. It was established that high-tensile bulls differ in higher values of breeding value, including: by the size of the supplements - by 502 kg (6,62%), the amount of milk fat - by 27 kg (9,61%) and the amount of milk protein - by 15 kg (5.98%), but the difference is not true. High-grade stress-resistant pediatricians also have a higher breeding index based on progeny quality assessment. Thus, the tendency to increase the breeding value of the bull-puppets with an increase in their stress resistance was revealed.
Племінна цінність та стресостійкість голштинських бугаїв-плідників
Пришедько Володимир Михайлович https://orcid.org/0000-0002-7324-5485
Keywords: адаптаційна здатність; adaptive ability; бугаї-плідники; bugai-pedigree; племінна цінність; pedigree value; стресостійкість; stress resistance